Brnabić o narodnoj inicijativi za zabranu iskopavanja litijuma: Bavim se time, ali imam prioritete 1foto: Vojin Radovanović/Danas
Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić navela je da radi na tome da poslanici raspravljaju o Zakonu o zabrani ekspolatacije litijuma na osnovu narodne inicijative koja je predata 2022. godine.

Brnabić je na pitanje da li će se lično založiti da se sazna šta se desilo sa potpisima pomenute inicijative odgovorila da hoće i da se bavi time.

„Nemam mnogo vremena, nažalost, da se bavim time jer se bavim drugim stvarima, a vidim u tajkunskim medijima da ne radim svoj posao za platu koju primam“, navela je ona, dodavši da se uglavnom bavi stvarima vezanim za poboljšanje izbornih uslova i drugim poslovima, poput ODIHR preporuka i predlogu Zakona o komisiji koja će uraditi reviziju biračkog spiska u okviru čega se sastala i sa organizacijama Crta i Transparentnost Srbija.

Što se tiče 38.000 potpisa, koliko je predato, Brnabić je rekla da joj je žao što nema više vremena da se time bavi, ali da je odredila neke prioritete.

Ona je podvukla da nije rekla da ne zna gde su potpisi, već da se bavi time.

Na pitanje za rok u kome se može očekivati skupštibsja rasprava po ovom pitanju ona je rekla da postoji plan da se prvo organizuju okrugli stolovi kako se ne bi pričalo napamet i kako bi se čuli stručnjaci.

„I na kraju krajeva da pozovemo meštane. Imate meštane koji su protiv, koji su veoma glasni zahvaljujući svojim megafonima u Šolakoviv medijima. Ali ima tamo meštana i koji su za taj projekat koji ne mogu nigde da se čuju, pa da pozovem i jedne i druge“, rekla je.

Pokret Kreni-Promeni 2022. godine predao je 38.000 potpisa za narodnu inicijativu kojom se traži usvajanje zakona o zabrani rudarenja litijuma i bora na teritoriji Srbije, o čemu se do danas nije raspravljalo. Iz ovog pokreta su više puta pitali gde se potpisi nalaze, da bi takođe iznosili tvrdnje da su ti potpisi završili u Bezbednosno-informativnoj agenciji. Pravni tim Zeleno-levog fronta podneo je u martu ove godine i krivične prijave „protiv odgovornih za sakrivanje Narodne inicijative za zabranu iskopavanja litijuma i bora, jer su prekršili zakon i Ustav Srbije“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari