Brnabić: Neće biti sednice o litijumu (VIDEO) 1N1

U vanrednom zasedanju Skupštine, koje se završava u ponoć, neće biti vremena za raspravu o litijumu na zahtev opozicije, saopštila je Ana Brnabić, predsednica Narodne skupštine, na konferenciji za štampu u holu parlamenta.

Ana Brnabić je objasnila da je za to kriva opozicija koja je odugovlačila raspravu o rebalansu budžeta.

Sednica o litijumu je treblao da počne u 14 sati. U toku je sednica o rebalansu budžeta.

Ćuta prilazio sa transparentom

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je opozicija učinila sve da se izgubi vreme da bi se završilo vreme za vanredno zasedanje i da najverovatnije neće biti vremena za raspravu o litijumu.

Ona je u Skupštini Srbije na konferenciji za novinare rekla da joj je važno da se ovako obrati i objasni zašto najverovatnije neće biti vremena da se u vanrednom zasedanju raspravlja o predlogu zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima koji je podnelo 86 poslanika opozicije.

„Sve su učinili u poslednjih šest dana. Ne postoji nijedan instrument koji nisu iskoristili da odugovlače sednicu, da se izgubi vreme i da se završi vreme za vanredno zasedanje“, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je opoziciju sramota zakona koji su uputili, te da su odugovlačili sa amandmanima o rebalansu budžeta, imali replike i o amandmanima kao na primer „briše se“, raspravljali i po 20 minuta i pričali van dnevnog reda.

Dok je Ana Brnabić govorilia, pored nje je stajao predsednik poslaničke grupe Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta i u ruci držao papir na kojem je pisalo „Laže“, navodeći da to što priča Brnabić nije tačno. Posle nekoliko minuta Jovanović se sklonio.

Brnabić je rekla da kada bi vlast htela da opstruiše raspravu o litijumu, ne bi bilo kvoruma i dodala da je poslanik vlasti Marijan Rističević hteo da povuče svoje amandmane, a da su opozicione grupe rešile da povuku amandmane kada im je ostao minut i 23 sekunde vremena da govore.

„Mi ne bežimo ni od jedne teme“, rekla je Brnabić i dodala da je na kolegijumu 14. juna rekla da se u Skupštini mora razgovarati o litijumu.

Koliko puta je pomenut litijum u parlamentu

Brnabić je dodala da je na sednici vanrednog zasedanja na kojem je tema bila Deklaracija sa Svesrpskog sabora dozvolila da se govori van teme i da je litijum pomenut 534 puta.

Brnabić: Neće biti sednice o litijumu (VIDEO) 2
Foto FoNet Aleksandar Barda

Prema njenim rečima, opozicija je htela da izbegne raspravu o zakonu koji su podneli, jer su ga podneli u vanrednom zasedanju.

„Podneli su ga 10. septembra znajući da se 30. septembra završava redovno zasedanje, iako je vanredno zasedanje počelo u maju – jer nisu želeli da se o tome priča“, rekla je Brnabić i dodala da su znali da rebalans mora da ide „u narednih enkoliko dana“.

Istakla je da zakon nije stavljen na dnevni red pre rebalansa, jer je rebalans najvažniji, navodeći da „oni kojima su puna usta zabrane litijuma“ učinili sve da se o tome ne govori.

Ona je istakla da se neće čekati januar kada će biti naredno vanredno zasedanje i da se sada ovaj zakon neće menjati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari