Ana Brnabićfoto (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/Peđa Vučković)

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je na društvenoj mreži Iks, da nikada nije kritikovala Andreasa Šidera, vođu delegacije Socijaldemokratske partije Austrije u Evropskom parlamentu, već je samo iznosila činjenice da na četiri biračka mesta koje je posetio tokom izbora u decembru nije izneo primedbe na nepravilnosti.

Brnabić je u postu, koji je nazvala odgovorom na ponovljene optužbe na sajtu N1, ukazala na neke od „primere sumnjivog ponašanja“ Šidera na koje nedeljama nema odgovora.

U svojim izjavama za medije Šider navodi da je video „fantomske listiće, čuo da je 50.000 ljudi dovedeno u Beograd i svedočenja o kupovini glasova“, navela je premijerka.

Ako se, međutim, pogleda zvanična evidencija sa četiri biračka mesta koja je posetio, videće se da nije prijavio nikakve primedbe ili zabrinutosti u vezi sa izbornim procesom. Kada je govorio istinu – kada je naknadno razgovarao sa medijima ili kada je zvanično izjavio da ne vidi nepravilnosti, upitala je Brnabić.

Kako to da od 475 međunarodnih posmatrača prisutnih na izborima u Srbiji, dodaje Brnabić, on jedini otvoreno i kontinuirano direktno krši Kodeks ponašanja posmatrača ODIHR, uz njegov izričit zahtev da se posmatrači uzdrže od javnih komentara o izbornim procesima ili njihovim zapažanjima.

Da li je Kodeks ponašanja nešto što je nevažno za Šidera, upitala je premijerka i ukazala da nikada nije kritikovala Šidera, već je samo navodila činjenice i postavljala pitanja koja su od interesa za javnost u Srbiji.

S druge strane, kada mediji u Srbiji koji su mu tako dragi (N1, Nova), neprestano napadaju njegovog kolegu evroposlanika Vladimira Bilčika, da li je reagovao, izrazio zabrinutost ili branio ovog poslanika? Ne, nikad. Toliko o (nedostatku) vrednosti i principa, zaključila je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari