Brnabić o litijumu iz Berlina: Kakvi smo mi svetski prvaci u propuštanju šansi 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Jedna od tema će svakako biti i litijum. Želim od Nemaca da čujem kako napreduju njihova dva velika projekta, kakve tehnologije primenjuju i kako, kao društvo, uvek uspevaju da budu na istoj strani – onoj koja čuva nemačke interese. Možda nešto naučimo i mi u Srbiji iz toga, umesto da na temu litijuma slušamo pesnike, a ignorišemo mašinske inženjere i profesore, navodi predsednica Skupštine Ana Brnabić na svom nalogu na društvenoj mreži X uoči razgovora koje će obaviti u sklopu svoje zvanične posete Berlinu.

– Tako je to kad se ne borite za Srbiju nego protiv Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke na svaku temu i po svaku cenu – zaključila je.

Brnabić je u svojoj objavivi navela da će teme razgovora biti različite, kako političke tako i ekonomske i istakla Nemačku kao najvažnijeg ekonomskog partnera Srbije.

– Nemačka je naš najvažniji trgovinski partner. Ukupna razmena roba i usluga sa Nemačkom u 2023. bila je na istorijski rekordnom nivou od preko 11 milijardi evra, a mogućnosti koje su tek pred nama su ogromne – navela je.

Brnabić je najavila da će i zvanično čestitati Nemačkoj na tome što će prva u evropi početi da rudari svoj litijum i na taj način dodatno „osnažiti svoju zemlju, svoju energetsku sigurnost i nezavisnost, i svoju industriju“.

– Kakvi smo mi svetski prvaci u propuštanju šansi – zaključila je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari