Brnabić odgovorila Rotu i nemačkom MSP: Od 2017. godine Nemačka nije sprovela ni jednu preporuku ODIHR u potpunosti 1Foto FoNet/Vlada/Peđa Vučković

Umesto što stalno komentarišete poslove drugih zemalja i nudite neželjene savete, zašto se ne fokusirate na sprovođenje preporuka koje je dao ODIHR?- navodi premijerka Ana Brnabić u svom odgovoru predsednik Odbora za spoljne poslove Bundestaga Mihaelu Rotu i nemačkom MSP u objavi na svom profilu na platformi X

– Čini se da od 2017. godine Nemačka nije sprovela ni jednu preporuku u potpunosti. Ovo nije u skladu sa funkcionalnom demokratijom!- konstatovala je premijerka.

Brnabić je konstatovala da za razliku od Nemačke, Srbija je napravila značajan napredak u sprovođenju 54 preporuke u poslednjih sedam godina. Kao rezultat toga navodi, najnoviji izveštaj ODIHR-a pokazuje smanjenje preporuka za Srbiju, dok se broj preporuka za Nemačku udvostručio. Ovaj trend je duboko zabrinjavajući.

– Imperativ je da Nemačka preduzme brze korake u sprovođenju svih preporuka koje je navela ODIHR. Prošlo je više od decenije otkako je bilo koja preporuka potpuno usvojena, i to ne može da se nastavi- naglasila je premijerka.

U nastavku objave, uključila je preporuke iz izveštaja ODIHR-a radi vaše praktičnosti, zajedno sa podsetnikom ODIHR-a koji ukazuje na neuspeh Nemačke da postupi po bilo kojoj preporuci.

– Nema potrebe za zahvalnošću; ovo je standard odgovornosti koji se očekuje. Verujem da biste pružili isti nivo pažnje i Srbiji- zaključila je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari