Brnabić: Odlučni smo da dalje radimo na stabilnosti regiona 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Premijerka Srbije Ana Brnabić je izjavila da se danas iz Beograda, sa Digitalnog samita zemalja Zapadnog Balkana, šalje poruka da će se dalje raditi na stabilnosti regiona i da će biti potpisan regionalni sporazum o romingu.

Ona je na otvaranju dvodnevnog drugog Digitalnog samita kazala da je taj skup važan iz političkih, društvenih i ekonomskih razloga.

„Danas iz Beograda šaljemo poruku svetu da, uprkos svim izazovima, uprkos nerazumevanjima, različitim prioritetima, shvatanjima stvari i događaja, nastavljamo da radimo na regionalnom povezivanju, regionalnoj saradnji, implementaciji ranije dogovorenih sporazuma i preuzetih obaveza, i otvaranju novih perspektiva“, kazala je Brnabić.

Ocenila je da politički momenat svakako nije najbolji za regionalni samit, a još manje za potpisivanje novih regionalnih sporazuma.

„Ali, budućnost regiona, budućnost najpre mladih ljudi koji žive na ovim prostorima, zavisi od toga da upravo u ovako teškim i kompleksnim situacijama, donesemo pre svega političku odluku da ćemo stabilnost regiona dalje graditi, a ne dalje urušavati“, kazala je premijerka.

Dodala je da je važno da mladima pokažemo da ovaj region ima drugačiju, bolju perspektivu i da im se da signal da su vlasti odgovornije i da treba da ostanu ovde i svoju budućnost ne traže i ne grade negde drugde.

Jedna od stvari koje će obeležiti ovaj samit je, po rečima premijerka, potpisivanje Regionalnog roming sporazuma.

„Ovo je za nas bila teška odluka u vreme kada su od strane Prištine, sada već preko četiri meseca, na snazi takse od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije i BiH, a koje predstavljaju mere koje ne odgovaraju vremenu u kome živimo i duhu saradnje koji pokušavamo da promovišemo, zajedno sa našim partnerima, pre svega iz EU, i koje takodje predstavljaju direktno kršenje CEFTA sporazuma koji je osnova svih daljih regionalnih odnosa i saradnje“, kazala je Brnabić.

Dodale je da bi „najlakše, istovremeno i politički najatraktivnije i najpopularnije, bilo bi da smo odbili da potpišemo ovaj važan i svakako dobar i koristan sporazum i za naše gradjane i za privredu u regionu, do trenutka kada ponovo imamo uspostavljenu regionalnu saradnju po pitanju slobodne trgovine i poštovanje ranije potpisanih krovnih sporazuma“.

„Odgovorna politika, a posebno u kompleksnim vremenima, ne znači da radite lake i popularne stvari. Upravo suprotno: znači da preuzimate odgovornost za teške odluke, da ne kalkulišete, ne bežite od izazova i problema, nego im idete u susret“, rekla je Brnabić.

Kako je objasnila, Regionalni sporazum o romingu nije samo dokument koji definiše kako će se ponašati telekomunkacioni operateri u regionu i iz ugla Srbije on pokazuje mapu puta koju treba da sledi.

„To je više saradnje i više dogovora, više medjusobnog razumevanja u interesu svih gradjana koji žive u ovom regionu. Potpisivanjem ovog regionalnog sporazuma idemo, korak po korak, pa i ako nekada padnemo, ka toj drugačijoj budućnosti o kojoj sanjamo, budućnosti u kojoj je nezaposlenost u regionu ispod pet odsto, u kojoj su plate veće jer je veća ponuda radnih mesta, u kojoj mladi imaju kvalitetno obrazovanje koje im pruža mogućnosti za ostvarenje svih njihovih snova, u kojoj investitori dolaze kod nas ne zato što smo jeftini, već zato što smo efikasni, inovativni i kreativni“, kazala je premijerka.

Ukazala je da živimo ne samo u doba koje diktiraju i definišu digitalne tehnologije i digitalna pismenost „već u doba još jedne, četvrte industrijske revolucije, u kojoj ceo Zapadni Balkan ima priliku da, ako smo pametni, razumni i posvećeni, nadoknadimo propušteno i promenimo svoju sudbinu“.

„Zato mi je drago da je Digitalni samit Zapadnog Balkana ove godine okupio više od 4.000 akreditovanih osoba i 200 govornika“, kazala je Brnabić.

Navela jeda je Vlada Srbije postavila digitalizaciju i obrazovanje kao svoje apsolutne prioritete kako bi iskoristili sve šanse koje se danas pružaju.

„Radimo na reformi obrazovanja kako bi naši gradjani imali neophodna znanja i veštine da ravnopravno sa bilo kim u svetu učestvuju u digitalnoj ekonomiji. Radimo na digitalizaciji državne uprave, odnosno na uvodjenju elektronske uprave, jer je to najbolјi odgovor na to kako da imamo efikasnu i transparentnu upravu, i najbolјi alat za borbu protiv korupcije. Radimo na digitalizaciji privrede i stvaranju pozitivnog poslovnog okruženja u kome kompanije iz Srbije mogu ravnopravno da se takmiče sa bilo kim u svetu“, rekla je premijerka.

Istakla je da je Srbija, zbog građana i privrede, ali i zbog partnera iz inostranstva, odlučila da, još jednom, bez obzira na političku težinu trenutka, da puni doprinos, i još jednu šansu, izgradnji integrisanog, povezanog i stabilnog regiona.

Prvi Digitalni samit zemalja Zapadnog Balkana održan je prošle godine u Skoplju.

Cilj samita, koji okuplja ministre za informaciono društvo i digitalnu agendu iz regiona, predstavnike međunarodnih institucija, regionalnih organizacija, akademske zajednice, kao i predstavnike IT industrije i startapova, je uspostavljanje digitalne platforme za razmenu ideja i predloga.

Najbolje IT kompanije u regionu imaju priliku da se u okviru samita predstave političkim i poslovnim liderima regiona i sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari