Brnabić: Ima indicija da je opozicija tražila od Hila pomeranje izbora 1Foto FoNet Peđa Vučković

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas novinarima u Vinči da će danas objaviti saopštenje u kojem će citirati izveštaj Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIRH) o tome šta je Srbija primenila od preporuka za izbore.

Ona je istakla da ako organizacija Crta, koja navodi da Vlada nije ispunila ključne preporuke, zna bolje od ODIRH koji kaže da je ispunjeno 79 odsto preporuka, onda treba da radi posao umesto ODIRH u celom svetu.

Brnabić je naglasila da je Vlada radila sa ODIRH i pre izbora 2022. ali i posle tih izbora i da je Srbija zemlja koja je primenila najviše preporuka te kancelarije.

Ona je dodala da jedna od preporuka – da građani mogu da podrže više različitih izbornih lista, nije prihvaćena jer opozicija to ne želi, te da Srbija nikada neće implementirati 100 odsto preporuka.

Premijerka je rekla da je ODIRH rekao da je Srbija uradila i više nego što je traženo kada je reč o uvidu građana u birački spisak, jer je omogućila da se to čini i elektronski, ali da nije dovoljno o tome govorila u medijima.

Kao sprovedene proporuke istakla je i osnivanje tela koje se bavilo medijskim monitoringom, ali i navela da će sada sav biračkm materijal biti dostupan osobama sa svim vrstama invaliditeta.

„Mislite da će to promeniti ishod izbora? Ne verujem da će bilo ko u Srbiji, ili će mali broj ljudi, glasati za stranke čiji je program da se uvedu kazne Srbiji“, rekla je Brnabić.

Upitan o pismu opozicije Briselu, Brnabić je rekla da će taj potez ući u „istoriju političkog beščašća“, jer nema druge zemlje u kojoj je opozicija tražila da se toj zemlji uvedu sankcije.

„Oni će reći da nisu tražili sankcije Srbiji, već srpskom rukovodstvu, što znači da se Srbiji uvedu sankcije, jer je to rukovodstvo izabrao narod“, ocenila je Brnabić.

Ona je povodom pitanja američkom ambasadoru Kristoferu Hilu da li zna da li će u decembru biti održani izbori rekla da njoj to pitanje govori da mediji imaju indicija da je opozicija tražila od Hila da se izbori pomere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari