"Opozicija nije protiv iskopavanja litijuma, već protiv vlasti": Brnabić o protivljenju opozicije projektu "Jadar" 1Foto: Printskrin / N1

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da su poslanici Zeleno levog fronta, Demokratske stranke i Pokreta slobodnih građana potvrdili da nisu protiv iskopavanja litijuma, već su protiv u ovom trenutku i dok je ova vlast.

„Ovaj projekat je tako važan za budućnost Srbije i koločona političkog licimerja kojem svedočimo je toliko neverovatna da me neće mrzeti da odgovorim apsolutno na svaku izgovorenu neistinu ili glupost“, rekla je Brnabić.

Ona je istakla da se 2022. godine obeležavalo 21 godina „bivstvovanja Rio Tinta u Srbiji“ i čestitala predsedniku Srbije na potpisivanju Memoranduma i uspešno održanom samitu o strateškim sirovinama.

„Ovo je prvi put u ovako važnim vremenima kada se svet menja iz korena Srbija igra centralnu ulogu a ne posmatra promene sa margina i to zahvaljujući ne samo sirovinama i mineralnim bogatstvima, već i našoj pameti, političkom umeću i našem radu“, naglasila je Brnabić.

Komentarišući konferenciju opozicije, ona je rekla da „nemaju oni problem sa litijumom“, već da je njihov osnovni problem vlast.

„Oni su protiv iskopavanja litijuma u ovom trenutku sa ovakvom vlašću. Ono što njima smeta je vlast“, istakla je pedsednica Skupštine i dodala da su Đilas i Novi DSS bili za iskopavanje litijuma i da su sve učinili da to u Srbiji radi upravo Rio Tinto.

Pitala je opoziciju, kada tvrde da je srpska vlast u vezi sa ovim projektom korumpirana, šta misle ko ih je korumpirao- namačka vlada ili Evropska unija, te zašto onda i Nemačku i EU ne optuže za korupciju.

Komentarišući izjavu opozicije da neće biti garancije za zaštitu životne sredine Brnabić je rekla da ukoliko ne bude tih garancija, litijum niko neće kupovati.

„Svima je u interesu da se poštuju najstroži standardi za zaštitu životne sredine“, kazala je Brnabić.

Govoreći o fabrici baterija u Srbiji, predsednica Skupštine je pokazala litijumsku bateriju i naglasila da je ta baterija proizvedena u Srbiji u kompaniji „ElevenEs“ i dodala da francusko-italijanska kompanija već počinje da proizvodi elektrine automobile u našoj zemlji.

„Velike stvari u okviru tog lanca proizvodnje su već u Srbiji, samo ćemo biti dodatno neuporedivo mnogo konkurentniji ukoliko koristimo naš litijum“, rekla je Brnabić.

Komentarišući izjavu poslanika PSG Vladimira Pajića da su upitali nemačku delegaciju da li bi radije izabrali rudnik litijuma ili unapređenje vladavine prava.

„Kažu da nisu dobili odgovor, i to me ne iznenađuje“, kazala je Brnabić i dodala je da je osnovna poruka opozicije da je protiv kopanja litijuma jer to koristi u političkoj borbi protiv vlasti.

Poslanici zeleno levog fronta, Demokratske stranke i Pokreta slobodnih građana razgovarali su danas sa sekretarkom Ministarstva za ekonomske poslove i klimatsku akciju Nemačke Franciskom Brantner i predstavnicima nemačke ambasade kojima su preneli stav da građani nemaju poverenja da će aktuelna Vlada Srbije u sprovođenju projekta Jadar poštovati evropske ekološke standarde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari