Brnabić sa Foruma: Ekonomija, stabilnost, EU prioriteti Vlade Srbije 1

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić učestvovala je danas na bledskom „Strateškom forumu“, koji je okupio visoke zvanice Evropske unije, zemalja regiona i međunarodnih organizacija, navodi se u Vladinom saopštenju za medije.

Obraćajući se na centralnom događaju, „Panelu lidera“, Brnabić je rekla da je ”Srbija duboko opredeljena ka EU i regionalnoj stabilnosti i saradnji između zemalja u regionu, pre svega kroz ekonomsko povezivanje”.

”Najvažniji je ekonomski rast i ravoj celog regiona, što je bez otvorenog dijaloga, za koji se Srbija snažno zalaže, apsolutno nemoguće” izjavila je Brnabić na početku svog izlaganja.

U saopštenju sa „Strateškog foruma“ navodi se da je Brnabić istakla da je digitalizacija njen prioritet, jer je to ”put za modernizaciju rada državne uprave, uvođenje savremenog pristupa administracije prema građanima i privredi i kompletnu promenu rada koja mora doći iznutra”. Ona je dodala da je digitalizacija šansa za ubrzanje ekonomskog rasta i traženje šansi u netradicionalnim granama koje mogu obezbediti veći i brži rast. Primer za to je IT sektor u Srbiji, koji je već pokazao značajan potencijal za rast i bez snažne podrške Vlade. ”Uloga Vlade je da obezbedi uslove da oni pokazuju potencijal, budu uspešniji i ja ću na tome sa mojim timom u Vladi raditi, jer zajedno treba da kreiramo društvo koje podržava one koji imaju kapacitet rasta, jer tako svi idemo napred”.

Govoreći o našim spoljnopolitičkim prioritetima, Brnabić je istakla da je EU naše strateško opredeljenje, jer je pristupanje EU zapravo rad na sebi. ”Reforme koje sprovodimo, najbolje su za nas, jer na taj način mi menjamo naše društvo na bolje, istovremeno se približavajući EU“. Naše opredeljenje je vojna neutralnost i saradnja sa svim zemljama koja to poštuju.

U diskusiji koja je vođena na panelu, a koja je za temu imala, promene sa kojima se suočava savremeni svet i kako mlade uključiti u društvo, Brnabić je govorila o važnosti otvorene komunikacije i saradnje sa mladima, civilniim sektorom, stručnjacima i privredom, jer se kroz otvorenost da se čuje drugačije mišljenje dolazi do najboljih rešenja koja su mnogo inkluzivnija od rešenja samo jedne od strana. ”Dvosmerna komunikacija sa mladima izuzetno je važna za svako društvo koje želi da ide napred, jer ne možemo kreirati promene na bolje, bez aktivnog slušanja onih za koje kreiramo budućnost”, izjavila je Brnabić na ”Strateškom forumu” koji se održava na Bledu u Sloveniji, stoji u saopštenju.

Brnabić: Nastaviti uspešnu saradnju sa BiH

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas, na marginama bledskog „Strateškog foruma“ u Sloveniji, sa visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu Valentinom Inckom, kojem je poručila da Srbija želi da se nastavi plodotvorna saradnja sa tom zemljom, koju vidi kao jednu od značajnih ekonomskih partnera.

Brnabić je naglasila da je Srbija zadovoljna zbog dobre ekonomske saradnje i činjenice da spoljnotrgovinska razmena konstantno raste, saopšteno je iez Vlade Srbije.

Ona je dodala da saradnja može biti unapređena povećanjem investicija, realizacijom infrastrukturnih projekata i zajedničkim nastupom na trećim tržištima, pre svega kada je reč o namenskoj i građevinskoj industriji, konstatujući da je to u obostranom interesu.

Brnabić i Incko razgovarali su i o situaciji u regionu, saglasivši se da je za razvoj Zapadnog Balkana važna politička stabilnost i učestali dijalog kojim će biti rešavana otvorena pitanja.

Premijerka je dodala i da očekuje dalje intenziviranje političkog dijaloga na svim nivoima sa BiH i da se nada nastavku uzajamne podrške na putu evropskih integracija dve zemlje.

Srbija na dobrom putu digitalne transformacije društva

„Srbija je se kreće u dobrom pravcu kada je reč o digitalnoj transformaciji društva, a pored donošenja novih zakona i njihove uspešne implementacije, važna je i politička volja da se ovaj proces ubrza“, zaključeno je na sastanku predstavnika zemalja jugoistočne Evrope, na kojem je učestvovala državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, u okviru Bled Strategic Foruma – “New Reality”, koji se održava 4. 5. septembra na Bledu, u Sloveniji.

Na skupu pod nazivom “Digital Lunch”, na kojem je učestvovao i ministar državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije, Branko Ružić, predstavljen je napredak Republike Srbije u okviru pravne regulative, ulaganja u telekomunikacionu infrastrukturu i unapređenja digitalnih kompetencija.

Bilo je reči i o Nacrtu zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja, i njegova implementacija je viđena kao ključna za ubrzani razvoj digitalne ekonomije i savremene elektronske uprave.

Takođe, predstavnici Srbije upoznali su kolege iz regiona o napretku u sferi informacione bezbednosti, sa posebnim osvrtom na rad Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu.

Sastankom je predsedavao pomoćnik premijera i ministar javne uprave Republike Slovenije, Boris Koprivnikar, povodom početka predsedavanja Slovenije Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi (South-East European Cooporation Process).

Dogovoreno je da sledeći „Digital Lunch“ bude održan u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari