Brnabić: Zašto opozicija nije tražila da Vučić dođe na sednicu o litijumu? 1foto: A.K./ATAImages

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić najavila je da će na skupštinski dnevni red staviti predlog zakona o zabrani iskopavanja litijuma i bora kog je ranije danas podnelo 86 opozicionih poslanika.

„Lično jedva čekam ovu sednicu da vidimo ko je za šta odgovoran što se tiče ovog projekta u poslednje 23 godine“, rekla je Brnabić u obraćanju novinarima u Skupštini Srbije neposredno posle konferencije na kojoj je opozicija podnela zahtev za održavanje skupštinske sednice na kojoj bi se raspravljalo o predlogu zakona za zabranu iskopavanja litijuma.

Ona je kazala da je aktuelna opozicija u vreme dok je bila na vlasti „dovela Rio Tinto“ u Srbiju 2001. godine, da im je dala prva istražna prava 2004. godine, da je promenila zakone 2006. i 2011. godine kako bi „nešto uzela od države a dali kompaniji Rio Tinto“.

„Oni su Rio Tinto 2012. godine imenom ubacili u Nacionalnu strategiju korišćenja održivih resursa gde su naglasili da je litijum najveće blago Srbije. Ti isti danas traže zabranu geoloških istraživanja litijuma i bora“, rekla je Brnabić.

Izjavila je da će Predlog izmena i dopuna Zakona o geološkim i rudarskim istraživanjima, koji je danas podnela opozicija, staviti na dnevni red u skladu sa zakonskim rokovima.

Ona je na konferenciji za novinare rekla da jedva čeka tu sednicu, da vidi ko je za šta odgovoran u zemlji što se tiče projekta koji je aktivan poslednje 23 godine.

„Želim odmah da kažem da oni ovim ne traže zabranu istraživanja bora i litijuma već praktično traže zabranu svih geoloških istraživanja na teritoriji Republike Srbije. Zašto? Pa zato što ni Rio Tinto nije došao da istražuje litijum, nego je istraživao nešto drugo, a onda našao jadarit, a jadarit sadrži litijum. Tako da vi više ne možete, ako se ovo usvoji, da dajete bilo kakve dozvole za istraživanje“, rekla je Brnabić.

Ona je smatra da opozicija tom zabranom želi da unazadi Srbiju i da to praktično znači da više neće moći ništa da se gradi jer su i za to potrebna geološka istraživanja.

Brnabić je ocenila bi bilo fer da opozicija posele današnje konferencije za novinare odmah ode do Rudarsko-geološkog fakulteta, Geološkog zavoda Srbije, da obiđu porodice rudara i geologa u Srbiji i da im kažu i objasne zbog čega se oni zalažu da se tim ljudima zabrani rad u Srbiji.

Ona je navela da je vlast spremna da razgovara, za razliku od opozicije koja to nije učinila pre 23 godine kada su doveli Rio Tinto u Srbiju.

„Nisu razgovarali sa narodom. Nisu tražili od naroda dopuštenja da dovedu Rio Tinto u Srbiju, ni da daju prvo istražno pravo Rio Tintu, ovo istražno pravo koje bi danas da zabrane da država daje, dakle tada kada su dali ta istražna prava, nisu pitali narod. Nisu imali javnu debatu. Kada su menjali zakone, nisu imali javne debate“, dodala je Brnabić.

Ana Brabić je navela da će dati sve od sebe da toj sednici prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, navodeći da joj je zanimljivo što predstavnici opozicije nisu tražili da Vučić dođe na sednicu.

„Sve mi se čini da njega izbegavaju, jer se nijednom nisu pojavili na dijalogu sa njim. Ni u Nedeljicama, ni u Malom Zvorniku, a ni u Ljuboviji. Deluje da se drže podalje od dijaloga i susreta sa njim“, rekla je Brnabić.

Prema njenom viđenju, tema eksploatacije litijuma je od istorijskog značaja za Srbiju i sada se odlučuje da li će Srbija biti zemlja koja veruje u struku, nauku i zdrav razum ili onima koji veruju u „kemtrejls“ i koji misle da je bankarski sistem izmislio Rotšild i traže da se ukinu platne kartice.

„Žao mi je što se opozicija svrstala uz te koji su kao izašli iz ‘Trećeg oka’. Ali svako bira svoju stranu i svako odlučuje da li će zarad politike da odustane od struke, od nauke, od zdravog razuma ili će pokušati da neki politički poen osvoji. Ja sam ponosna što sam član Srpske napredne stranke koja, koliko god teško bilo, stoji uz struku i nauku i zdrav razum“, rekla je Brnabić.

Ona je citirala jedan od razloga koji je opozicija istakla kao razlog za zabranu za eksploataciju litijuma u Srbiji, u kome se navodi da je korišćenje sumporne kiseline u procesu obrade te rude vrlo rizično i dodala da se opozicija nije potrudila da navede ni tačne navode za donošenje zakona o zabrani eksploatacije.

Brnabić je zahvalila predstavnicima opozicije što su tim predlogom zakona i današnjom konferencijom za novinare potvrdili da preuzimaju proteste i da su protesti protiv eksploatacije litijuma od samog početka bili politički.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari