Premijerka Ana Brnabić razgovarala sa MEDEF-om 1Foto: Beta/ Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je razgovarala sa delegacijom francuskih privrednika – MEDEF koji su izrazili zainteresovanost za učešće u izgradnji metroa u Beogradu ali i drugih infrastrukturnih i građevinskih objekata u Srbiji, saopšteno je posle sastanka.

Francuski privrednici su istakli da posebnu pažnju Srbija privlači u oblasti istraživanja i razvoja, a premijerka je rekla da je Srbija u vrhu svetskih lista iz te oblasti i da su tome doprineli razultati postignuti u naučno-tehnološkim parkovima u Beogradu, Nišu i Čačku.

Brnabić je kazala da su po svojoj vrednosti najveći francusko-srpski investicioni projekti koncesija aerodroma „Nikola Tesla“ u Beogradu, projekat sanacije beogradske deponije Vinča i izgradnje postrojenja za preradu komunalnog otpada i proizvodnju toplotne ili električne energije, kao i projekat izgradnje metroa u Beogradu.

Prema njenim rečima, u ovom trenutku dve zemlje imaju izuzetno dobru privrednu i političku saradnju, najplodonosniju u poslednjih nekoliko godina.

Interes Srbije jeste da se nastave ulaganja i dalji razvoj trgovinskih odnosa sa Francuskom, što podrazumeva rast razmene i pre svega izvoza, i povećana ulaganja u oblasti infrastrukture, energetike, industrije, IT, poljoprivredne, rečeno je na sastanku.

Ukazno je na potencijale u saradnju u oblasti „zelene tranzicije“, odnosno zaštite životne sredine i obnovljivih izvora energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari