Brnabić: Stanje slobode medija u Srbiji bolje nego pre 2012. 1Ana Brnabić Foto: EPA-EFE HAYOUNG JEON

Posao Vlade je da napravi atmosferu za dijalog u društvu i u tome je uspela, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić i ocenila da je stanje slobode medija u Srbiji bolje nego pre 2012. godine.

Ne relativizujem kako izgleda medijska scena u Srbiji danas, možemo i moramo mnogo bolje i mnogo više, izjavila je Brnabić novinarima nakon što je učestvovala u javnoj raspravi o Medijskoj startegiji.

Brnabić je ponovila kako se ne slaže sa tvrdnjama da sloboda medija u Srbiji ne postoji.

„Možete danas ovde da me pitate šta god želite, da pitate i da to emitujete, mislim da je to jedan od pokazatelja slobode medija“, rekla je, napomonjući da se slaže s ocenama da je sloboda medija neophodna za zdravo, moderno, evropsko društvo.

Prema njenom mišljenju, javni diskurs je mnogo manje čudan nego što je bio.

„Tabloida ima, bilo je i biće, ima ih svuda u svetu, ja ne mogu da utičem na uređivačku politiku privatnih medija“, navela je ona.

Brnabić je naglasila da je Vlada Srbije potpuno posvećena da menja stvari u pogledu stanja medija i da će, pošto uvoji Medijsku strategiju, nastaviti dijalog na izradi seta medijskih zakona.

Ona je rekla da je dijalog počeo i da je iz vlasti adekvatno odgovoreno na svaku pretnju i ugrožavanje novinara.

Brnabić smatra da je MUP radio svoj posao, a nada se da će i pravosuđe biti efikasno.

Civilizacijska crvena linija mora da postoji, a to je da novinari ne smeju da se napadaju verbalno, ne daj Bože fizički, rekla je premijerka.

Nažalost, sve je više pretnji i uvreda prema neistomišljenicima, što u najvećoj meri dolazi iz opozicije, rekla je Brnabić i zaključila kako to nije primeren dijalog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari