Brnabić: Studenti pravili "talačku krizu", sada navodno brane rektorku 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da su studenti koji su držali u blokadi Rektorat Univerziteta u Beogradu politički aktivisti koji su 12 dana pravili „talačku krizu“, nisu dozvoljavali rektorki da uđe, a sada je navodno brane.

Ne razumem od koga oni brane rektorku, osim od samih sebe, rekla je Brnabić za TV Pink, negirajući da je vlast obavljala bilo kakve pritiske na rektorku Ivanku Popović.

Ona je istakla da je postavljanje ultimatuma da se do 4. novembra mora rešiti slučaj spornog doktorata ministra finansija Siniše Malog pritisak na rektorku i Univerzitet, koji dolazi „od tih petnaestak političkih aktivista koji su držali talačku krizu 12 dana“.

Brnabić je ukazala da se vlast nije mešala u autonomiju Univerziteta, ali da to jesu činili lideri i predstavnici Saveza za Srbiju, koji su u Rektorat „mogli da dolaze i ulaze kako su želeli“.

Rektorka je dolazila svako jutro i pitala studente da li sme da uđe da razgovara. Oni mogu, rektorka ne može da uđe, objasnila je Brnabić.

Ona je ukazala da je, posle 12 dana, od situacije da Ivanka Popović mora da pita sme li da uđe, odjednom dolazi do stava onih koji su zauzeli Rektorat da „ne daju rektorku“.

Brnabić: Međunarodna zajednica očekuje da na Kosovu bude izabrana vlast koja će ukinuti takse

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da ko god bude oformio sledeću Vladu na Kosovu biće pod ogromnim pritiskom da ukine takse i nastavi dijalog sa Srbijom.

Brnabić je ocenila da najveći deo međunarodne zajednice očekuje da će na predstojećim izborima na Kosovu biti izabrana vlast koja će ukinuti takse i nastaviti dijalog.

„Ne postoji niko ko nije osudio takse. Uspeli smo s tim takasma da iz minusa u odnosima sa nekim državama koje čuvaju Prištinu kao što su SAD i Nemačka, odemo u ogroman plus, da sada one kažu da je Priština ta koja nije konstruktivna i zbog koje se gubi vreme. To su nezamislive stvari“, rekla je Brnabić za televiziju Pink.

Ocenila je i da je „zamrznuti konflikt zamrznuta nestabilnost“, i da bilo koji neodgovorni političar iz Prištine ili sa strane može da ga odmrzne.

Brnabić je navela da je Srbija postala jača onda kada su Srbi na Kosovu postali jedinstveni, kao i da se to jedinstvo dogodilo sa „Srpskom listom.

Ona je dodala i da su u cilju razbijanja tog jedinstva napravljene „neke nebitne političke opcije“, i to „upravo od strane Pirštine“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari