Brnabić: Vučić planira stratešku turneju po Africi 1foto (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/Peđa Vučković)

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da šef države Aleksandar Vučić planira širu stratešku turneju po Africi i ocenila da potencijal saradnje između Afrike i Srbije može mnogo dobrog da donese.

Od srca zahvaljujem što Sao Tome i Prinsipe poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i osnovne principe međunarodnog prava o nepovredivosti teritorijalnog intergiteta, navela je Ana Brnabić.

Ona je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsednikom Vlade Sao Tome i Prinsipe Patrisom Emeri Trovoadom rekla da je ta zemlja mnogo pomogla da afričke države podrže Srbiju da bude domaćim izložbe Ekspo 2027.

Ana Brnabić je navela da će Sao Tome i Prinsipe, u znak zahvalnosti, dobiti sve moguće pogodnosti za učešće na toj izložbi.

Nadam se da će naše dve zemlje u februaru potpisati sporazum o saradnji u oblasti turizma, rekla je Ana Brnabić i dodala da je sa Trovoadom razgovarala o saradnji u oblastima digitalizacije javne uprave i uvođenja elektronske uprave, poljoprivrede i bezbednosti hrane, odbrane i obrazovanja.

Trovoada je izjavio da su Africi neophodne zemlje kao što je Srbija, jer Beograd ima program usmeren na saradnju kakva donosi obostranu korist.

Doslednost spoljne politike Srbije bi trebalo da se iskaže kroz snažnu privrednu saradnju i podršku planu Beograda da se posveti novoj tehnološkoj revoluciji, naveo je Trovoada.

Prema njegovim rečima, Srbija je napravila dobar izbor time što se posvetila ulaganju u nove tehnologije.

Sao Tome i Prinsipe želi da pruži doprinos u tim stremljenjima, ne samo u smislu prirodnih resursa, već i što se tiče ljudskog kapitala. Možete računati na našu podršku vašem integritetu. Naša spoljna politika se zasniva na međunarodnom pravu i uvek pokušavamo da budemo deo rešenja, a ne problema, poručio je Trovoada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari