Brnabić zahvalila Stefaniji Kraksi za podršku Italije 1Foto: Parlament.rs/Informativna služba

Predsednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić danas ;se zahvalila predsednici Komisije za spoljne poslove i odbranu Senata Italije Stefaniji Kraksi za podršku koju Italija pruža Srbiji na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji i rekla da što skorija integracija Zapadnog Balkana u EU predstavlja garanciju za prosperitet i stabilnost regiona i Evrope u celini.

Kraksi je rekla da je podrška Srbiji iskrena, te da se i ona nada što ranijoj integraciji Srbije u Evropsku uniju, jer smatra da je Srbiji tamo mesto.

Na sastanku je zaključeno da je saradnja Srbije i Italije izuzetno dobra i da je u poslednje vreme dodatno poboljšana brojnim bilateralnim susretima zvaničnika. Brnabić je podsetila da je Italija treći najveći spoljnotrgovinski partner Srbije u 2023. godini i na drugom mestu najvećih investitora, kao i da je Srbija je najveći spoljnotrgovinski partner Italije na Zapadnom Balkanu.

Kao neke od oblasti u kojima ima najviše prostora za dodatno unapređenje saradnje Srbije i Italije, na sastanku su označene moderne tehnologije i veštačka inteligencija.

Predsednica parlamenta zahvalila se Kraksi na značajnom doprinosu pružanja bezbednosti i stabilnosti na Kosovu i Metohiji, kroz angažman italijanske vojske u sastavu KFOR, posebno na zaštiti manastira Visoki Dečani.

Brnabić i Kraksi su izrazile zadovljstvo što se u ovoj godini obeležava 145 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Italije i 15 godina od uspostavljanja strateškog partnerstva dve zemlje.

Sastanku su prisustvovali Marina Raguš potpredsednica Narodne skupštine Republike Srbije i predsednica Odbora za spoljne poslove, Jovan Palalić, predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Italijom kao i Luka Gori ambasador Italije u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari