Brnabić: Značajan pomak učinjen u oblastima vladavine prava, slobode medija, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić danas je u razgovoru sa predsednikom Državnog zbora Slovenije Igorom Zorčičem izjavila da je Srbija spremna za otvaranje dva klastera, a da je značajan pomak učinjen u oblastima vladavine prava, slobode medija, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Ona je zahvalila Sloveniji na iskrenoj i otvorenoj podršci koju ta zemlja pruža Srbiji na njenom putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji (EU) i čvrstom stavu da je neophodno proširenje Unije na Zapadni Balkan, saopšteno je iz Vlade.

Prmijerka je naglasila da sa Slovenijom postoje veoma dobri politički i ekonomski odnosi.

Brnabić je istakla značaj održavanja sednica dveju vlada, a njen sagovornik ocenio da se dobri bilateralni odnosi neguju na više nivoa i u tom kontekstu naveo da u slovenačkom parlamentu uspeštno radi i poslanička grupa prijateljstva sa Srbijom.

Zorčič je saglasan da bi proširenje EU na Zapadni Balkan osiguralo regionalnu bezbednost i naveo da očekuje da na narednoj Međuvladinoj konferenciji, na jesen, dođe do izvesnih pomaka.

On je ponovio da je to jedan od spoljnopolitičkih prioriteta njegove zemlje i dodao da je na tom polju i
parlamentarna diplomatija od posebne važnosti.

Kada je reč o položaju pripadnika srpskog naroda u Sloveniji, Zorčič je rekao da je to pitanje u Sloveniji prepoznato i to ne samo kada je reč o Srbima, već i o drugim narodima, i da je zato formiran Savet za manjine koji će obezbediti bolju primenu prava pripadnicima svih nacionalnih manjina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari