"Najveći protestni pokret": Koliko je ljudi bilo na protestima protiv litijuma u gradovima Srbije? 1foto (BETAPHOTO/Pavle Perić)

Analiza posećenosti dosadašnjih 28 protesta u Srbiji protiv rudarenja litijuma, koju je obavio Arhiv javnih skupova, pokazuje masovan odziv građana van Beograda koji nije zabeležen više od tri decenije – u odnosu na broj stanovnika gradova u kojem su održani, čak 13 protesta bilo je proporcionalno veće i od petooktobarskih demonstracija.

Čak deset protesta protiv Rio Tinta koji su dosad održani u manjim mestima van Beograda imalo je četvorocifren broj učesnika. U pet mesta (Mionica, Osečina, Rekovac, Bogatić i Kosjerić) na proteste je izašlo više od petine lokalnog stanovništva, a u Mionici i više od trećine, saopštio je Arhiv javnih skupova.

U pogledu odziva lokalnog stanovništva, čak 20 od ukupno 28 protesta bilo je veće od najvećih protesta protiv nasilja održanih prošle godine u Beogradu, pokazuje analiza.

Analiza svih dosadašnjih 28 održanih protesta urađena je na temelju procene njihove posećenosti u lokalnim okvirima. Sve procene su urađene pojedinačnim brojanjem sa fotografija i video snimaka koje su objavljivali organizatori i učesnici tih protesta na društvenim mrežama ili su ih slali direktno Arhivu javnih skupova. U prikazu rezultata za svako mesto je navedeno i koliko bi takav odziv iznosio u Beogradu, srazmerno broju stanovnika.

Prema analizi Arhiva javnih skupova, prednjači Mionica gde je na okupljanju bilo 550 građana, što bi u poređenju sa Beogradom bilo 479.000.

U Osečini je bilo 750 ljudi, što je, u odnosu na Beograd, skup sa 380.000 ljudi. U Rekovcu se okupilo 400 građana nezadovoljnih planom o iskopavanju litijuma, što bi u beogradskim okvirima bilo 364.000 okupljenih.

U Bogatiću je bilo između 1.450 i 1.500 građana, što bi, kada se prevede na beogradsku računicu, bilo između 273.000 i 282.000 ljudi.

Među prvih pet mesta po brojnosti okupljanja je i Kosjerić gde je, kako navodi Arhiv javnih skupova, bilo 750 ljudi, što bi u beogradskom kontekstu predstavljalo protest sa okupljenih 278.000 građana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari