Brojni primeri nepravilnosti na referendumu objavljeni na mrežama 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ/EV)

U noći nakon održavanja referenduma, korisnici društvenih mreža objavili su brojne dokumente ali i snimke sa biračkih mesta, na osnovu kojih se može zaključiti da se o referendumu o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa teško može govoriti kao o izbornom procesu koji je prošao regularno.

Na jednom on snimaka sa glasačkog mesta koji se deli na internetu, čovek tvrdi da je neko glasao umesto njegovog brata koji se trenutno nalazi u Rusiji.

– Moj brat je u Rusiji, glasali ste umesto njega. Skloni ruku – govori građanin članici biračkog odbora koja na spisku šakom pokriva mesta za potpise. Žena tvrdi da ona nije glasala i traži da je čovek ne snima, dok on i dalje insistira na tome da mu kažu ko je glasao na referendumu umesto njegovog brata koji nije u zemlji.

– Ne znam, ja to nisam videla, to je neka greška – pravda se članica biračkog odbora na snimku, dok građanin i dalje insistira na pitanju “ko je glasao” i ko je potpisao glasača. Kada je čovek koji snima pokušao da dopre do spiska, članica glasačkog odbora mu je poručila da on ne sme da dira dokument, te da ne pravi problem, jer je u pitanju neka greška.

– Kakva greška, lopovi? Čija greška? Ko može umesto mene da glasa – pita građanin na kraju videa, dok članica odbora odgovara da ne zna ko je glasao.

Na Tviteru su u nedelju, nakon okončanja referenduma, građani delili fotografije zapisnika sa biračkih mesta, u kojima su uočene brojne nepravilnosti. Na njima se može videti da je na pojedinim glasaškim mestima izašlo i do 70 odsto birača, dok je čak 60 odsto dalo svoj glas za promenu Ustava.

Mogu se videti prepravljani i precrtavani brojevi u zapisniku, cifre sa neupotrebljenim listićima koje se ne slažu u konačnom zbiru, dok u koloni u kojoj se navode primedbe na postupak sprovođenja glasanja piše da primedbi nije bilo. Tu su i neslaganja sa brojem birača i cifrom glasačkih listića koji su dopremljeni na biralište. Na primer, u zapisniku sa glasačkog mesta broj osam u Vranju piše da je ukupno upisanih birača 4.177, a da je broj primljenih glasačkih listića 1.633.

U Tutinu, na primer, na osnovu zapisnika koji je obljavljen na Tviteru, od 215 birača, registrovano je isto toliko nevažećih glasačkih listića. Na drugom glasačkom mestu u istom gradu, korisnici društvenih mreža zapazili su da se od deset članova biračkog odbora, čak osam prezivaju identično.

Na glasačkom mestu 56 u Šapcu, u zapisniku piše da je čak 128 glasača glasalo van biračkog mesta, pa se nameće pitanje kada su članovi biračkog odbora uspeli da obiđu sve te glasače. Na nekim zapisnicima iz Sjenice, golim okom se stiče utisak da je potpise, tačnije inicijale, svih članova biračkog odbora, napisala jedna osoba. Jedna od apsurdnijih situacija dogodila se na glasačkom mestu u Majdanpeku, gde je u koloni gde treba da stoji potpis, članica biračkog odbora ostavila svoj broj tekućeg računa. Postoji i zapisnik iz Žitorađe, gde se identično ime i prezime i potpis pojavljuje na dva mesta među članovima glasačkog obora.

Portal Južne vesti objavio je da Leskovčani sumnjanju u izlaznost birača u poslednjih dva sata izjašnjavanja. Kako se navodi, nakon što je Gradska izborna komisija zvanično objavila da je 40 odsto Leskovčana u nedelju glasalo na referendumu za promenu Ustava u oblasti sudstva i pravosuđa, mnogi Leskovčani posumnjali su u nepravilnost zbog toga što je, prema poslednjem preseku, u 18 sati izlasnost bila 27 posto, a nakon zatvaranja biračkih mesta izlaznost se povećala za čak 13 procenata. Iz GIK-a su kazali da su preseke o izlaznosti objavljivali samo na osnovu dva biračka mesta uz tvrdnju da nije bilo nepravilnosti.

Podsetimo, kako je Danas objavio, posle protesta koji je desnica organizovala ispred Republičke izborne komisije (RIK) zbog sumnji na krađu glasova na referendumu za izmenu Ustava, ovaj deo opozicije borbu će nastaviti institucionalnim putem – tako što će samostalni narodni poslanik Vladan Glišić u njihovo ime podneti RIK-u prigovore na primećene nepravilnosti u procesu glasanja.

Protest ispred RIK-a, dan posle održanog referenduma, organizovali su Srpski pokret Dveri i Srpska stranka Zavetnici, a na skupu je bio i samostalni poslanik Narodne Skupštine Srbije Vladan Glišić, te je dogovoreno da Glišić podnese prijave nepravilnosti RIK-u u ime ovog dela opozicije, s ozbirom da prema Zakonu o referendumu to može učiniti narodni poslanik ali ne i vanparlamentarna opozicija.

Vladan Glišić je rekao za naš list da čeka da pravni timovi ovih stranaka završe sa beleženjem nepravilnosti te da će prigovore podneti u toku dana (utorak) kako bi bili ispoštovani rokovi i procedure za to.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari