"Budite kandidat" 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ) traži od Muamera Zukorlića, poslanika Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka (BDZS) u Skupštini Srbije i bivšeg muftije, da se kandiduje na predstojećim predsedničkim izborima. Zukorlić je inače jedan od osnivača BKZ.

U otvorenom pismu predsednik BKZ Admir Muratović podseća da se u avgustu navršava 100 godina od Sjeničke konferencije na kojoj su politički predstavnici sandžačkih Bošnjaka izneli svoje zahteve. Na konferenciji su predstavnici oba dela Sandžaka, jednog koji je, nakon Prvog balkanskog rata pripojen Crnoj Gori, a drugi Srbiji, uglavnom predsednici opština, tražili da ova oblast pripadne BiH pošto „historijom i jezikom pripada istoj“. „Ako to ne bi uslijedilo, onda je umoljeno za autonomiju Sandžaka“, jednoglasno su se složili učesnici konferencije. U Muratovićevom pismu se ne navode takvi zahtevi već uglavnom podseća na dosadašnje aktivnosti bivšeg muftije Zukorlića u okviru Islamske zajednice u Srbiji, obrazovnih, kulturnih i političkih institucija. Zukorlić nije odbacio mogućnost da se ponovo kandiduje za predsednika, ali je rekao da će najpre njegova BDZS razgovarati sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem. Na predsedničkim izborima 2012. Zukorlić je osvojio 1,39 odsto glasova. O predsedničkim izborima su se izjasnile još neke bošnjačke stranke i političari. Očekuje se da Sandžačka demokratska partija koju je osnovao Rasim LJajić i zvanično podrži kandidaturu premijera Vučića. Vučićevu kandidaturu su već podržale Sandžačka narodna partija Mirsada Đerleka i Bošnjačka narodna stranka Muja Mukovića. SDA Sulejmana Ugljanina se još nije izjasnila i čeka odgovore predsedničkih kandidata na principe koje su usaglasili sa LDP Čedomira Jovanovića. Predstavnici SDA su razgovarali sa Vukom Jeremićem, za koga je Ugljanin rekao da je „solidan kandidat“, a čekaju razgovor sa Sašom Jankovićem.

Ne može Dačić da nam naređuje

Nedavna poseta delegacije Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sandžaka Prištini i izjava Sulejmana Ugljanina, lidera SDA i BNV, da je Kosovo demokratska država koja poštuje prava nacionalnih i verskih manjina, izazvala je burne reakcije, a predsednik SPS i ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić je ocenio da bi „u normalnoj zemlji“ Ugljaninova partija bila zabranjena. “SDA Sandžaka neće biti zabranjena. Te Dačićeve želje nisu se ostvarile ni kada je SPS vedrio i oblačio, pa neće ni sad kada je Vučićev podstanar u Vladi. Ne može Dačić nikome, pa ni nama da određuje sa kim ćemo se sastajati i šta ćemo govoriti”, odgovara u izjavi za Danas poslanik SDA Enis Imamović.

Podrška BiH za reviziju tužbe

Bošnjačko nacionalno veće podržalo je zahtev BiH za reviziju presude u Hagu protiv Srbije za genocid. Na jučerašnjoj pres-konferenciji u Novom Pazaru Sulejman Ugljanin pozvao je državne organe Srbije da iskoristi zahtev BiH kako bi „rasvetlili zločine, razotkrili zločince, obezbedili satisfakciju bošnjačkim žrtvama i zadovoljili pravdu“. „Na taj način, državni organi Srbije mogu da skinu teret odgovornosti sa svih budućih generacija srpskog naroda za zločine nad Bošnjacima koji su počinjeni u njihovo ime“, kazao je Ugljanin, dodajući da je to najbolji put za vraćanje međunacionalnog poverenja i trajnog mira na Balkanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari