Predsednik albanske stranke iz Bujanovca poručio: Ovaj grad će biti deo Republike Kosovo 1foto: Printscreen/YouTube/ Mukarrem Ameti

Predsednik Pokreta za demokratski progres (PDP) Šćiprim Musliu poručio je da je Bujanovac pripadao kosovskim Albancima i da će biti deo Republike Kosovo, reagujući na natpis govora mržnje u ovom gradu kojim se poziva na smrt Albanaca.

Musliu je, reagujući na natpis koji je dva dana osvanuo na dečijem odeljenju bujanovačkog Doma zdravlja kojim se poziva na smrt Albanaca, naveo da takav oblik izražavanja mržnje razotkriva podsvest srpskog nacionalizma da Albanci nisu poželjni za njih u Srbiji.

„Ovaj oblik ispoljavanja mržnje razotkriva podsvest srpskog nacionalizma da Albanci nisu poželjni u ovoj zemlji, a još manje u zemlji humanosti i pomoći. Upravo u odeljenju za decu, budućnost ove zemlje (je osvanuo natpis s govorom mržnje, prim.nov). Ali zaboravljaju jednu stvar koju ćemo pamtiti do kraja života. Bujanovac je pripadao kosovskim Albancima i biće deo Republike Kosovo“, naveo je predsednik PDP.

On je poručio – „ako želite da živite s nama, živećete s ovom realnošću“.

„Ali mi vas nećemo diskriminisati na ovaj način, već ćete biti tretirani dostojanstveno kao evropski građani“, naveo je Musliu.

Ovu izjavu preneo je lokalni portal „Bujanovačke“ s danom zakašnjenja, ali sa pogrešnim prevodom, koji se našao i u početnoj verziji ovog teksta. Musliu nije, kao što je prvobitno napisano, rekao da je Bujanovac pripao Albancima, već da je pripadao kosovskim Albancima.

Musliu je donedavno bio zamenik predsednika opštine Bujanovac.

Musliuova i stranke Šaipa Kamberija i Nagipa Arifija izgubile su vlast u Bujanovcu prošlog meseca, da bi nedugo potom organizovale protest Albanaca protiv navodne diskriminacije.

Nakon protesta, u razmaku od nedelju dana, u bujanovačkom Domu zdravlja su se pojavile dve poruke mržnje upućene Albancima, čiji autori još nisu identifikovani.

Stigao odgovor od naprednjaka

Nenad Mitrović, šef bujanovačkog odbora SNS-a i v.d. direktora Službe Koordinacionog tela za Bujanovac, Preševo i Medveđu, izjavio je za Bujanovačke da Musliju poručuje da Bujanovac nikada nije bio i niti će biti deo takozvanog Kosova.

„Poruke sa protesta Albanaca 12. avgusta zbog navodne diskriminacije smo shvatili, a sada nam ih je ogoljeno preneo i Šćiprim Musliju, doskorašnji zamenik predsednika opštine i koalicioni partner Šaipa Kamberija, koji je rekao da je Bujanovac deo Kosova i da Srbi, ako žele da žive ovde, moraju da se pomire sa tim“, rekao je Mitrović.

Prema njegovim rečima, iz izjave Šćiprima Muslijua jasno se vidi da povod protesta nije navodna diskriminacija Albanaca već ideja da se naruše međuetnički odnosi u Bujanovcu.

„Zato pozivam sve da se uzdrže od izjava i postupaka koji unose strah i nemir među građane, remete suživot i mogu da destabilizuju ceo region“, naveo je Mitrović.

Bujanovac je, podseća, 30. jula dobio autentičnu multietničku vlast koja će raditi na izgradnji poverenja, dobrih međuetničkih odnosa a sve u cilju napretka Bujanovca čiji građani zaslužuju dostojanstven život u 21. veku, prenose Bujanovačke.

„Samo dobri međuetnički odnosi garantuju napredak i prosperitet svih građana, a izjava Šćiprima Muslijua i slične tome svakako ne doprinose, već unose nemir i strah kod građana“, zaključuje Mitrović.

On je ponovio da osuđuje grafite govora mržnje uperene protiv Albanaca, koji su se u razmaku od nedelju dana pojavili u bujanovačkom Domu zdravlja, i poziva nadležne organe da pronađu izgrednike i postupe u skladu sa zakonima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari