Šef rumunske diplomatije Titus Korlacean izjavio je da bi bila „greška“ ako Rumunija ne bi uzela u obzir promene i napredak u vezi sa Kosovom i „ostala zakopana u prvoj liniji kao japanski vojnik na Pacifiku“, posle završetka Drugog svetskog rata. Korlacean je to rekao u emisiji rumunske TV Realitatea, na pitanje novinara da li će se ta zemlja pridružiti „evropskom trendu“ što se tiče priznavanja nezavisnosti Kosova.


„Postoji politička realnost na Kosovu koju treba tretirati inteligentno i otvoreno… Rumunija treba da gleda vrlo pažljivo na odvijanje političkog dijaloga Beograda i Prištine… To su realnosti o kojima Bukurešt treba da vodi računa“, rekao je ministar spoljnih poslova.

Rumunski premijer Viktor Ponta pozdravio je pre nekoliko dana odluku Komiteta direktora Saveta regionalne saradnje (RCC) o učešću „provincije Kosovo“ u RCC. Ponta je naveo da je ta odluka izraz „regionalne saradnje, kao relevantni instrument približavanja celog regiona Zapadnog Balkana Evropskoj uniji“. Dodao je da u tom sklopu Rumunija „podržava dijalog Beograd – Priština, koji doprinosi ubrzavanju pozitivnih procesa u regionu“.

Zvanično ni na nivou predsednika države ni na nivou premijera nisu dati ni najmanji znaci da bi Rumunija menjala svoj stav i priznala nezavisnost Kosova, iako periodično dobija signale iz Brisela kako bi se opredelila za stav većine članica EU. Predsednik Trajan Basesku u svim prilikama čvrsto izražava stav Rumunije o nepriznavanju nezavisnosti Kosova, jer to nije u skladu s međunarodnim pravom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari