Donji dom nemačkog parlamenta trebalo bi na sednici zakazanoj za sutra da razmatra da li će Nemačka ratifikovati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Evropske unije sa Srbijom, potvrđeno je Danasu u Bundestagu, odakle poručuju da zvanični Berlin ima poseban interes za stabilnost i privredni razvoj cele jugoistočne Evrope.

Vladimir Todorić, izvršni direktor Centra za novu politiku, očekuje da će Bundestag ratifikovati SSP, čime bi Nemačka postala 12 članica EU koja je potvrdila taj ugovor sa Srbijom. Todorić ocenjuje za Danas da će takva odluka pozitivno uticati i na ostalih 15 zemalja članica EU da učine isto, kao i da je od ônacionalne važnostiö da Srbija do 2013. postane kandidat za ulazak u Uniju, kako bi mogla računa na članstvo između 2014. i 2020. godine. äVeoma je važno da što pre dobijemo kandidaturu, jer je pitanje da li će proširenje EU opstati u dužem perioduö, upozorava Todorić.

Predsednik Boris Tadić ocenio je juče da će Srbija ući u EU između 2016. i 2020, pri čemu je istakao da bi 2016. godina bila „najbolji mogući rezultat, odnosno rekord nad rekordima, imajući u vidu ostale zemlje, dok bi 2020. bila uobičajen rezultat“. Tadić je, na skupu o nedovoljno razvijenim područjima, istakao i da brzina ulaska u EU zavisi „od nas samih, odnosno od toga kakva nam je ekonomska politika, od ulaganja u infrastrukturu i od borbe protiv organizovanog kriminala“.

U dokumentima o kojima su juče u Briselu raspravljali šefovi diplomatija EU, Srbija je pohvaljena za primenu SSP, kao i zbog „dobrih rezultata u reformama“. Savet ministara EU, kako se navodi, ponovo će razmotriti davanje Srbiji statusa kandidata za prijem čim dobije mišljenje Evropske komisije. Naglašava se i da su reforma pravosuđa, suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala, kao i „poboljšanje poslovnog okruženja“, neophodni uslovi za približavanje Srbije članstvu u EU.

Gost ministarskog zasedanja juče u Briselu bio je glavni haški tužilac Serž Bramerc, koji je izvestio šefove diplomatija da vlasti u saradnji vlasti Srbije i Hrvatske s Tribunalom ima napretka, „ali i problema koji se ne mogu zanemaritiö. Bramerc je ponovo naglasio da Ratko Mladić i Goran Hadžić moraju biti uhapšeni, kao i da srpske vlasti „ne deluju preduzimljivo“ u istragama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari