Bundestagu upućen zahtev za produženje mandata nemačkim vojnicima na Kosovu 1Foto: EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Odbor za spoljnu politiku nemačkog Bundestaga dobio je na razmatranje zahtev nemačke vlade za produženje mandata nemačkim vojnicima u misiji Kfor na Kosovu u kojem se navodi da je ključni prioritet Berlina „sveobuhvatna, održiva, pravno obavezujuća normalizacija odnosa Kosova i Srbije“.

„Bundesver će na godinu dana učestvovati u međunarodnom bezbednosnom prisustvu na Kosovu Kfor. Kao i do sada, u tu svrhu trebalo bi da bude upućeno do 400 vojnika“, stoji u zahtevu nemačke vlade, o kojoj će Bundestag prvi put raspravljati u četvrtak sledeće nedelje.

Prema odluci Vlade, zadaci nemačkih vojnika obuhvataju, pored doprinosa bezbednom okruženju i obezbeđivanja javne bezbednosti i reda i podršku „razvoju stabilne, demokratske, multietničke i mirne Republike Kosovo“, podržavanje uspostavljanja Kosovskih bezbednosnih snaga, kao „demokratski kontrolisane, multietničke bezbednosne organizacije i drugi akteri kao deo reforme sektora bezbednosti u pripremi za dalju integraciju u evroatlantsku strukturu”.

U zahtevu Vlade se ističe da je bezbednosna situacija na severu Kosova sa pretežno srpskim stanovništvom obeležena rastućim tenzijama od 2022. godine, prenosi Kosovo Online.

„Konkretno, nasilni sukobi u severnoj opštini Zvečan u maju 2023. godine, u kojima su povređeni brojni vojnici i civilno osoblje Kfora, neki teže, kao i nasilni napad desetina teško naoružanih paravojnih snaga kosovskih Srba na Banjsku u septembru 2023. Doveli su do eskalacije situacije na severu Kosova. Političke tenzije su nastavljene i početkom 2024. godine, uključujući i pitanje mogućih novih izbora za gradonačelnike četiri severne opštine i uredbi o platnom prometu između Srbije i Kosova“, navodi se u tekstu.

Ključni prioritet nemačke vlade je „sveobuhvatna, održiva, pravno obavezujuća normalizacija odnosa između Kosova i Srbije“ i, bilateralno u pogledu Kosova, politička, ustavna i ekonomsko-socijalna stabilizacija i podrška približavanju EU.

Osnova misije Kfora, dodaje se, je i dalje je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koja nastavlja da se primenjuje.

I Kosovo i Srbija su uvek jasno stavljali do znanja da žele da se nastavi prisustvo Kfora, ukazuje se u zahtevu nemačke Vlade.

Nemačka vlada procenjuje troškove nastavka učešća nemačkih vojnika u Kforu na oko 21,8 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari