"Bunimo se protiv njih kao službenika, a ne građana": Zbog čega je ponovo uhapšen Aleksandar Arsenijević 1Foto: Printscreen Kosovo online

Nakon petog hapšenja u poslednjih nekoliko meseci, predsednik Srpske demokratije, Aleksandar Arsenijević optužen je za krivično delo uznemiravanja, zbog kojeg mu može biti izrečena i kazna zatvora. Ipak, kako tvrde njegove stranačke kolege, Arsenijević se nije bunio protiv opštinskih zvaničnika kao građana, već kao službenika, te za ovakvu optužnicu nema osnova.

Aleksandar Arsenijević, predsednik Srpske demokratije, 9. oktobra popodne ponovo je uhapšen, a ovog puta mu je i određen pritvor od 48 sati.

Iako je pre ovoga četiri puta bivao privođen uglavnom zbog remećenja javnog reda i mira, i to prilikom poseta kosovskih ministara Severnoj Mitrovici, poslednje hapšenje je usledilo nakn prijave za uznemiravanje koju je protiv Asenijevića podneo Visar Silja, šef kabineta predsednika opštine Severna Mitrovica Erdena Atića.

Ovoga puta, hapšenje izvršeno na osnovu direktnog naloga tužioca uz optužbe za navodno uznemiravanje, a novina je i da Arsenijević nije odmah pušten, već mu je određeno 48-časovno zadržavanje.

Kako je advokatica Aleksandra Arsenijevića rekla za KoSSev, procedura nije prekršena time što je Arsenijević uhapšen na osnovu naloga tužilaštva.

„Međutim, oni nisu imali nijedan argument zbog čega. Praktično mu dođe – ‘dosadio si nam više, hajde u zatvor’. Policajci su se, po meni, ponašali profesionalno. Međutim, stvar je u tome što mu se stalno spočitavalo – ‘ti ideš i duvaš u pištaljku, smetaš ljudima’. To je van zdrave pameti da se na taj način govori o čoveku koji se bavi politikom i koji protestuje“, pojasnila je Krivokapić.

Ona je istakla da je se verovatno ciljano išlo da prijava bude od iste osobe, jer je Arsenijević njega okarakterisao kao nekog ko odlučuje o svemu, da se gradonačelnik ne pita, ipak Arsenijević je kazao da nije njega pratio.

Krivokapić je dodala i da je Arsenijević rekao da protestuje jer je lokalna vlast „protiv Srba“, ali i da je izneo tvrdnju da je cilj privođenja „da bi ga sklonili iz javnog života“.

„Ovo što se desilo je verovatno vezano i za sve njegove aktivnosti“, dodala je Krivokapić.

Sa druge strane iz Arsenijevićeve stranke su u saopštenju dodali i da se njegovim hapšenjem prekršio Ustav Kosova kojem je garantovano rpavo na protest članom 43 a, gde se jasno navodi da “svako lice ima pravo da organizuje okupljanja, protest i demonstracije, kao i pravo da u istima učestvuje”.

„Sem toga, ovo smatramo gušenjem našeg političkog delovanja i, samim tim, vršenjem pritiska na sve naše sugrađane iz srpske zajednice da će biti munjevito uhapšeni ako se usprotive diskriminatorskoj politici kosovske vlade, kažu iz ove partije i zahtevaju od međunarodne zajednice da hitno i neodložno reaguje povodom ovog najnovijeg suzbijanja prava na slobodu govora, izražavanja i protest“, naveli su oni.

Danas je, pre nego je određeno vreme suđenja održan i protest ispred policijske stanice u Južnoj Mitrovici odakle su se građani prošetali do mitrovačkog šetališta.

Na protestu je bila i Arsenijevićeva majka koja je u šetnji predvodila kolonu noseći srpsku zastavu.

Kako je naglasila, hapšenje njenog sina čin je represije jer je on mirno i demokratski protestovao, bez ugrožavanja bilo koga.

Prisutni članovi Srpske demokratije su policiji takođe predali pretnje koje su oni i njihovi članovi porodice dobijali putem društvenih mreža, a prisutne policajce su zamolili da procesuira sve one koji su te pretnje njima uputili na šta je policajac odgovorio da će to i uraditi.

"Bunimo se protiv njih kao službenika, a ne građana": Zbog čega je ponovo uhapšen Aleksandar Arsenijević 2
foto Vojin Radovanović Danas

Stefan Veljković, potpredsednik SD, rekao je građanima da će protest biti miran, te da je cilj iskazivanje nezadovoljsva usled policijske represije na Kosovu.

Istakao je da ovo okupljanje nije posvećeno samo Arsenijeviću, već i svim sugrađanima koji mogu da se sutra nađu na njegovom mestu.

Kako je za Veljković rekao za Danas, suđenje Arsenijeviću je bilo zakazano za 15 časova.

On je pojasnio da Arsenijevića, ukoliko s proglasi krivim očekuje ili sudsk ili kućni pritvor, ali da je opciaj i zabrana prilaska.

Veljković je rekao da se ljudi koji su danas učestvovali u protestnoj šelji tome i protive jer nema nikakvog osnova.

Kako je naglasio, Arsenijević nikome nije prišao na ličnom nivou.

Problem je, smatra Veljković, što su šef kabineta predsednika opštine Visar Silja, koji je i podneo prijavu protiv Arsenijevića, ali i sam predsednik opštine Atić simboli nelegitimne vlasti u Kosovskoj Mitrovici.

„Mi se bunimo protiv njih kao službenika, a ne kao građana, to nije ništa lično, dok oni to pokušavaju da prikažu drugačije“, ističe potpredsednik SD i dodaje da će se protesti nastaviti ukoliko Arsenijević danas ne bude pušten.

Do objavljivanja ovog teksta, od šefa kancelarije predsednika opštine Severne Mitrovice, Visara Silje nismo dobili odgovor na pitanje o detaljima događaja zbog kojeg je podneo prijavu protiv Arsenijevića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari