Odnosi među državama Zapadnog Balkana, koje su prošle godine karakterisali napetost i međusobna optuživanja lidera, neće biti umnogome unapređeni u 2013, ocenjuju za Danas sagovornici iz Hrvatske, BiH i Srbije. Prema njihovom mišljenju, nužno je da, između ostalog, ponovo bude uspostavljena „osovina Beograd – Zagreb“, ali ostaje pitanje da li će se to dogoditi imajući u vidu usredsređenost Hrvatske na pridruživanje EU, zbog koje će rešavanje nesuglasica sa Srbijom verovatno ostati „na dugom štapu“.


Drago Hedl, novinar zagrebačkog Jutarnjeg lista, kaže za Danas da za odnose u regionu u predstojećim mesecima „možda neće važiti uobičajena definicija kako je to područje bure baruta, ali se svakako može govoriti o buri u kojoj se kovitla podosta baruta“.

„Odnosi Beograda i Zagreba gotovo da su na tački s početka devedesetih, a nisu ništa bolji ni odnosi Sarajeva i Beograda, naročito nakon posete predsednika i premijera Srbije Tomislava Nikolića i Ivice Dačića Banjaluci. Istovremeno, Zagreb i Sarajevo kontaktiraju hladno i suzdržano, Ljubljana preti Zagrebu blokadom ratifikacije sporazuma o ulasku Hrvatske u EU, dok su odnosi Beograda i Prištine standardno na rubu incidenta“, ukazuje Hedl.

Naš sagovornik ističe da je teško očekivati napredak u 2013, jer se „Hrvatska neće previše baviti Srbijom, dok će se Beograd, u želji da dobije datum početka pregovora sa EU, koncentrisati na kosovski problem“.

„Može se, dakle, reći da je Zapadni Balkan u fazi ozbiljnog hladnog rata. Kada se tome pridruže najnovija politička previranja uá Makedoniji, ali i latentni unutrašnji sukobi u Crnoj Gori, stanje u regionu uistinu zvuči sumorno. U godini koja u sebi nosi simbol nesreće, broj 13, ne moramo da budemo sujeverni kako bismo zaključili da je krhki hladni mir iz prethodnog perioda zamenio čvrsti hladni rat“, komentariše Drago Hedl.

Senad Pećanin, urednik TV1 iz Sarajeva, ocenjuje za Danas da je realno očekivati da će glavno obeležje međudržavnih odnosa u regionu i u 2013. biti „održavanje napetosti uz međusobna optuživanja lidera“.

„S obzirom na nimalo ružičastu perspektivu ekonomske situacije u čitavom regionu, podgrevanje nacionalizma gotovo da predstavlja racionalan izbor sa stanovišta očuvanja vlasti u svim državama. Međutim, ono po čemu bi ova godina mogla da se razlikuje od prethodnih jeste realna mogućnost da građani prvi put masovno ne progutaju tu udicu i da objašnjenje za to što nemaju posla, večeru, grejanje ili lekove tradicionalno ne nađu u mrskim susedima – Srbima, Albancima, Bošnjacima, Hrvatima, Crnogorcima“, smatra Pećanin.

Senad Pećanin naglašava da „ne voli analogije, ali da bi po uzoru na arapsko proleće ovu godinu moglo da obeleži balkansko proleće, sa neizvesnim ishodima po vlast Dodika, Lagumdžije, Dačića, Tačija, Đukanovića“.

Aleksandar Popov, kopredsednik Igmanske inicijative, kaže za Danas da je pobeda Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima u Srbiji „izazvala određene turbulencije u odnosima sa susednim zemljama“, ali da je „neophodno da profunkcioniše osovina Beograd – Zagreb“.

„Nikolićeve izjave, poput one o Srebrenici, nisu bile po volji susedima, pre svega Zagrebu i Sarajevu, što je sasvim logično, ali treba imati na umu i da je on legitimni i legalni šef države. Za uspostavljanje dobrih odnosa u regionu presudiće evropski put, jer EU neće u nedogled čekati da se unapredi situacija. U tom kontekstu, neophodno je da se šefovi četiri države regiona sastanu što pre. Njihov susret imao bi veliku simboličku vrednost“, ukazuje Popov.

Dačić: Resetovati odnose s Hrvatskom

Srpski premijer Ivica Dačić ocenio je da odnose Srbije i Hrvatske treba „resetovati“ i „početi iz početka“. Dačić je istakao da je spreman za sastanak s hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem kako bi sprečili da odnosi dve države uđu u još lošiju fazu, iz koje bi teško moglo biti brzog povratka. Premijer je agenciji Beta rekao da nije tačan utisak da su se od majskih izbora pogoršali odnosi Srbije sa zemljama regiona, navodeći da su zvaničnici iz Beograda posetili Sloveniju, BiH, Makedoniju, Grčku i Mađarsku. On je najavio i da će u prvoj polovini 2013. biti održan sastanak vlada Srbije i Slovenije, a da će u Beograd doći premijer Bugarske i predsednik Saveta ministara BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari