Burno o Kosovu u Savetu bezbednosti 1Foto: JASON SZENES/ EPA (arhivska fotografija)

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i kosovska ambasadorka u SAD
Vljora Čitaku oštro su raspravljali o stanju na Kosovu pred ambasadorima članica Saveta bezbednosti UN, pošto su SAD, Francuska i Velika Britanija podržale zahtev Prištine da se postepeno ukine misija svetske organizacije na Kosovu.

Dačić je, u dodatnoj raspravi po okončanju rasprave u Savetu bezbednosti, rekao da ga brine što su SAD, Francuska i Britanija uskladile stavove sa Prištinom oko ukidanja Unmika, prenosi RTS.

„Ako je tako dobra situacija na Kosovu, zašto Albanci odatle beže ovom balkanskom rutom? Predložite da se ukine Rezolucija 1244, pa ukinite. Ali znate da to u ovom sastavu Saveta bezbednosti nije moguće. Zato ne vređajte Srbiju“, rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je, takođe, rekao da „Srbija i dan-danas vraća i plaća kosovske kredite iz vremena bivše Jugoslavije“.

„Kako je to moguće. U tom slučaju – Kosovo je Srbija, a ovde Kosovo nije Srbija“, rekao je Dačić.

Žestoka rasprava usledila je pošto je Čitaku od ambasadora članica Saveta bezbednosti zatražila okončanje misije UN na Kosovu, navodeći da se novac potrošen na Unmik može „bolje potrošiti“.

NJen zahtev podržali su predstavnici SAD, Velike Britanije, Francuske i Švedske, što je izazvalo burne reakcije Dačića i ruskog ambasadora pri UN Vasilija Nebenzje.

„Nema osnova da se smanjuje broj izveštaja Unmika pred Savetom bezbednosti, ni razloga da se smanjuje broj ili mandat misije UN na Kosovu. Podsećam da je Rezolucija 1244 još uvek važeća“, rekao je Nebenzja, dodajući da članice Saveta bezbednosti „ne treba da stvaraju virtuelnu stvarnost
kako bi opravdale svoje stavove prema Kosovu“.

Zamenica američke ambasadorke pri UN Mišel Sison zatražila je i da se postepeno smanji i na kraju ukine misija UN na Kosovu, kao i da se izveštaji u Savetu bezbednosti sa sadašnja tri predaju na šest meseci.

Britanski ambasador pri UN Majkl Rajkroft rekao je da rastući budžet Unmika ne odgovara stanju na terenu, kao i da nema potrebe za tromesečnim „žučnim raspravama“ predstavnika Beograda i Prištine u NJujorku, jer se politički dijalog odvija u Briselu.

Dačić je upozorio de nema napretka kada je reč o formiranju Zajednice srpskih opština i pravosuđu, upozoravajući da je sporazum o SZO potpisan pre četiri godine.

„Uvek možemo pronaći razlog za odgađanje… Očekujem vaše sagledavanje objektivnog stanja, a ne stavove koji relativizuju. Srbija će ispuniti sve što je predviđeno Briselskim sporazumom“, rekao je Dačić.

Čitaku je uzvratila rekavši da Beograd „opstruiše“ seriju sporazuma proisteklih iz briselskog dijaloga, kao i da bivšoj kosovskoj predsednici Atifeti Jahjagi nije dozvoljeno da u Beogradu održi govor o žrtvama nasilja na Kosovu.

Ona je rekla da nezavisnost Kosova nije proizvod secesionističkog pokreta, već konsensualnog raspada bivše Jugoslavije, odgovarajući na Dačićeve primedbe.

SAD traži od Kosova Vladu, rešavanje granice sa Crnom Gorom i multietničko društvo

Sjedinjene Američke Države zatražile da Kosovo što pre formira novu vladu, ratifikuje sporazum o granici sa Crnom Gorom i napravi korake ka izgradnji multietničkog društva, rekla je zamenica američke ambasadorke pri UN Mišel Sison. Ona je zatražila i da se postepeno smanji i na kraju ukine misija Un na Kosovu, kao i da se izveštaji Savetu bezbednosti sa sadašnja tri predaju na šest meseci, prenosi RTS.

Redovan tromesečni izveštaj generalnog sekretara Un predstavlja šef Unmika Zahir Tanin, koji se u rad sednice uključio putem video linka.

Gutereš je u izveštaju za period od 16. aprila do 15. jula ocenio da se dijalog Beograda i Prištine suočava s ozbiljnim izazovima i pozvao obe strane da ožive taj proces, podseća N1.

U izveštaju o aktivnostima Unmika i situaciji na Kosovu navodi se da u navedenom periodu nije bilo dovoljno napretka u primeni postignutih sporazuma, uključujući formiranje Zajednice srpskih opština i integraciju pravosuđa.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari