Burno u novosadskom parlamentu: Sednicu vode i vlast i opozicija u isto vreme (VIDEO) 1A. Latas

Opozicioni odbornici su pola sata pre početka redovne sednice Skupštine grada najavili svoju, vanrednu sednicu koja će imati samo jednu tačku dnevnog reda – vodosnabdevanje pijaćom vodom građana. To nisu prihvatili predstavnici vlasti pa se trenutno vode dve sednice istovremeno i vlasti i opozicije.

Za predsedavajuću sednice opozicije odabrana je Maja Mrnuštik iz Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani. Odbornika opozicije u graskom parlamentu u ovom sazivu ima dovoljno da samostalno sazovu sednicu.

No kada su došli u salu, tu su već bili pripadnici vladajuće koalicije okupljeni oko Srpske napredne stranke koji nisu dozvolili opoziciji da održi svoju sednicu, tako da se trenutno održavaju dve paralelno.

Mrnuštik stoji pored predsedavajuće skupštine Dine Vučinić i vodi svoju sednicu, dok odbornici iz redova vlasti sede i slušaju šta priča Vučinić i glasaju kako idu tačke dnevnog reda.

Odbornici opozicije stroje ispred govornice i u sali je velika buka.

Vučinić je izrekla po dve opomene nekolicini opozicionih odbornika koji stoje ispred govornice, ali još niko nije udaljen iz sale.

Ona ignoriše činjenicu da uslova za održavanje sednice evidentno nema i nastavlja da čita tačke dnevnog reda.

Predstavnici vlasti su u jednom trenutku rekli da će zvati policiju i da predstavnici opozicije ne mogu da učestvuju na redovnoj sednici.

Predstavnici opozicije kažu da je vlast dva puta odbila predlog za sazivanje sednice na kojoj bi se raspravljalo o crvima u pijaćoj vodi, ali i na kojoj bi se formirala ekspertska komisija koja bi utvrdila odgovornost za neispravnost pijaće vode tokom avgusta.

„Unutra su predstavnici vlasti sa namerom da nas onemoguće u održavanju sednice. Mi nećemo odustati. Pošto nisu našli način da nas spreče, pokušavaju pukom silom fizički da nas spreče. Jedini razlog zbog kog vlast ovo radi jeste izbegavanje istine i suočavanja sa činjenicama. Potrebno je formirati nezavisno telo koje će utvrditi činjenice“, navela je Mrnuštik.

Predsedavajuća je stavila na glasanje i odbornici vladajuće većine su izglasali da se odbornici Maja Mrnuštik i Miran Pogačar udalje sa sednice, ali su oni ostali u sali.

Redovna sednica, a ujedno i vanredna koju je sazvala opozicija, završene su oko 16 časova uz konstantne tenzije vlasti i opozicije.

Odbornici opozicije do kraja sednice nisu želeli da se maknu sa mesta koje su zauzeli oko govornice, a čitavo vreme duvali su i u pištaljke.

Vlast je sa druge strane, ignorisala ovu situaciju i u haotičnoj atmosferi usvojila više od 100 odluka.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari