Čakoli o kosovskim izborima: Cena februarskih izbora je najveća ikad, zbog preferencijalnog glasanja u inostranstvu 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

Eugen Čakoli (Cakolli) iz Demokratskog instituta Kosova, izjavio je da će troškovi opštih izbora koji će se održati u februaru naredne godine biti najveći ikada zbog preferencijalnog glasanja.

Čakoli je danas u emisiji „60 minuta“ KTV-a rekao da će glasanje u inostranstvu imati veliki uticaj na povećanje cene izbora.

„Cena izbora na Kosovu je u stalnom porastu i verujem da će na ovim izborima biti najveća ikada zbog preferencijalnog glasanja i brojanja u opštinskim centrima nedeljama, ali najveći uticaj na povećanje cene izbora imaće glasanje u inostranstvu“, rekao je on, prenosi Kossev.

Čakoli je dodao da su izmene izbornog zakonodavstva koje su donete pre oko godinu dana uključivale neke elemente koje su tražile političke partije, od kojih su mnogi neutemeljeni i neopravdani, a takođe izazivaju kašnjenje u izbornom procesu.

„Izmene izbornog zakonodavstva pre oko godinu dana bile su tehničke i kozmetičke izmene izbornog procesa, uključivale su i neke elemente koje su zahtevale političke stranke, iako su mnogi od njih bili neargumentovani i nerazumni. Među njima je i povećanje preferencijalnog glasa sa 5 na 10 kandidata unutar političkih subjekata. Ova promena, koju nisu zahtevale ni lokalne ni međunarodne misije, nije bila opravdana jer građani nemaju više od 3 ili 4 preferirana kandidata unutar političkih partija. Drugo, Kosovo je 2007. godine primenilo takav model, ali i tada je prosek na nivou zemlje prema zvaničnoj statistici bio 5,6 glasova, što znači da više od 4 glasa građana uopšte nije zabeleženo, ali se moglo desiti da su i njih završili poverenici. Ovo rizikuje odlaganje izbornog procesa“, rekao je Čakoli.

On je naglasio da će na sledećim izborima doći do povećanja broja birača za oko 150 hiljada.

„Mi se bavimo povećanjem od 150.000 birača u biračkom spisku, što znači 400.000 birača više nego što imamo stanovnika prema poslednjim merenjima Agencije za statistiku, u okviru popisa stanovništva. U odnosu na 2021. imamo povećanje od 150.000 birača, što je otprilike uobičajen trend ulaska novih birača u birački spisak“, naglasio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari