Premijer Srbije Aleksandar Vučić se služi perfidnim diplomatskim metodama, jer zna da nije dobrodošao u Srebrenicu ukoliko Srbija ne povuče poternicu protiv Nasera Orića do 11. jula. On se nudi da dođe jer zna da zbog tog hapšenja, ali i zbog odbijanja Srbije da podrži rezoluciju o Srebrenici, ne može biti dobrodošao, ističe za Danas Ćamil Duraković, predsednik opštine Srebrenice.

On dodaje da „niko Vučiću nije rekao da ne može da dođe“. „Ali to je težak dan za sve Srebreničane i Bošnjake koji žale za svojim mrtvima, a on ovim potezima samo sipa so na ranu. Da li on hoće da dođe da ga tamo ljudi pljuju i da mu zvižde, ili da dođe kao premijer Srbije koji je do hapšenja Nasera Orića krenuo putem pomirenja i iskrenog odnosa prema Bosni i Hercegovini i čiji dolazak bi svi pozdravili. Pre hapšenja Nasera Orića ponašanje premijera Vučića je išlo u smeru iskrene katarze, krenulo se napred u jako pozitivnom smeru, ali ovim potezima otišli smo opet deset koraka unazad“, napominje sagovornik Danasa.

Ćamil Duraković postavlja pitanje zbog čega je Orić uhapšen baš uoči obeležavanja dvadesetogodišnjice od srebreničkog genocida.

„Zašto se Vučić time nije bavio posle 11. jula? Ovo je njegova diplomatska igra, reći će – ja imam dobru volju da odem, ali oni me neće. To je jako ružno. Nepodržavanje rezolucije o Srebrenici, takođe, ne može da očekuje da porodicama žrtava genocida u Srebrenici bude drago što ga vide“, napominje predsednik opštine Srebrenica.

On zaključuje da je Vučićevo izražavanje spremnosti da dođe na komemoraciju u Potočare 11. jula, bez podrške rezolucije o Srebrenici i odbijanja da povuče poternicu za Orićem krajnje nekorektno i licemerno.

„To vam je kao da tvrdite da ste pravoslavac, a ne prihvatate patrijarha“, kaže sagovornik Danasa.

Izetbegović odsutan

U kabinetu člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića Danasu je rečeno da je Izetbegović odsutan do sledeće nedelje, što znači da je nedostupan za odgovore na pitanja povodom spremnosti premijera Vučića da dođe 11. jula u Srebrenicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari