Vladajuća koalicija obezbedila je podršku od najmanje 126 poslanika za izglasavanje Predloga budžeta za narednu godinu. To za Danas potvrđuje i poslanik DS Boško Ristić, koji navodi da Vlada ne bi parlamentu na razmatranje uputila najvažniji ekonomski zakon da prethodno nije obezbeđena većina za izglasavanje.

– Imamo većinu i bez četiri poslanika Saveza vojvođanskih Mađara koji tvrde da neće glasati za budžet za 2010. ukoliko njihov amandman ne bude prihvaćen – kaže Ristić.

Za tekst budžeta za narednu godinu, u ponedeljak ili utorak kada se parlament bude izjašnjavao, kako sada stvari stoje glasaće 78 poslanika liste Za evropsku Srbiju, s tim što DS pre dana za glasanje mora da zameni preminulog poslanika Nandora Maracija. Očekuje se da će Republička izborna komisija i Administrativni odbor o tome odlučivati danas.

Za budžet će glasati 24 poslanika G17 plus, 15 poslanika SPS-JS , pet poslanika Partije ujedinjenih penzionera, kao i dva poslanika manjina, Bajro Omeragić i Esad Džudžević. Još je neizvesno kako će se izjasniti treći član poslaničkog kluba manjina Riza Haljimi.

– Već nekoliko meseci ne glasam za Vladine predloge, a što se tiče budžeta, posebno sam nezadovoljan sredstvima namenjenim Koordinacionom telu za jug Srbije. Zbog toga nisam siguran hoću li podržati Predlog budžeta – izjavio je Danasu Haljimi.

Bez obzira na njegov glas, vladajuća koalicija će imati dovoljan broj glasova za izglasavanje budžeta, ukoliko za ovaj najvažniji ekonomski zakon države budu glasala i dva samostalna poslanika, Vladan Batić i Jovan Damjanović. Damjanović je juče potvrdio za naš list da vlast može da računa na njegov siguran glas, jer je to „u interesu države i njenih građana“.

Iako je do juče postojala dilema hoće li pet poslanika Lige socijaldemokrata Vojvodine podržati „vojvođansku priču“, na kojoj insistira SVM, poslanica SVM Aleksandra Jerkov razbila je juče sve nedoumice.

– Glasaćemo za Predlog budžeta za narednu godinu. Od amandmana na kome insistira SVM, nama je mnogo važnije da obezbedimo dugoročna rešenje vezana za finansiranje AP Vojvodine, kako svake godine ne bismo insistirali na poštovanju ustavnih sedam odsto za Pokrajinu. Mi insistiramo na vraćanju imovine AP Vojvodini – kaže Jerkov.

Balint Pastor iz SVM ipak još očekuje da će stranka Nenada Čanka promeniti mišljenje.

– Ne slažem se s prijateljima iz LSV kada tvrde da su pitanja imovine i finansiranja Vojvodine najvažnija. To jesu važne teme, za čije rešavanje se i mi borimo, ali mi sada govorimo o Predlogu budžeta za 2010. godinu. Za nekoliko dana, parlament će se izjašnjavati o tom predlogu, koji je protivan interesima Vojvodine i suprotan Ustavu. I dalje očekujem da će LSV podržati naš amandman i da neće omogućiti usvajanje protivustavnog budžeta – kaže Balint Pastor za Danas, najavljujući nastavak razgovora s predstavnicima Vlade.

Da razgovori SVM i Vlade Srbije još nisu završeni potvrdila je juče i ministarka finansija Diana Dragutinović. Ona je novinarima juče kratko rekla: „Dogovaramo se još. Dajem sve od sebe, ali smatram da amandman SVM treba da se ostvari preko budžeta Vojvodine.“

Protiv usvajanja Predloga budžeta, kako su već najavili, glasaće poslanici opozicije – LDP, SNS, SRS, DSS i NS. Oni su, tokom jučerašnje skupštinske rasprave o amandmanima na budžet, tvrdili da sredstva nisu ravnomerno raspoređena i zatražili da se smanje izdvajanja za pojedine kabinete i vladinu Kancelariju za saradnju s medijima. Poslanici SRS negodovali su što je za usluge po ugovoru za kabinet potpredsednika Vlade Srbije za evropske integracije izdvojeno deset miliona dinara i predložili da se za te svrhe odvoji svega milion. Poslanici LDP zatražili su da se deo novca za subvencije za Železnice Srbije preraspodeli za ministarstva nauke i tehnološkog razvoja, prosvete, poljoprivrede i za Državnu revizorsku instituciju.

Poslanik DSS Nenad Popović rekao je da budžet neće pomoći privredi Srbije, ali je naveo i da su od ukupno 13 amandmana, koliko ih je Vlada prihvatila, čak šest podneli predstavnici te stranke. Jedan od prihvaćenih amandmana predviđa da Vlada može da otpiše dugove samo uz prethodnu saglasnost parlamenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari