Za usvajanje Zakona o javnoj svojini najzaslužniji je URS, koji međutim to nije isticao, jer za razliku od političkih zabavljača, koji po medijima viču u stilu „ja Tarzan, ti Džejn“, mi vodimo ozbiljnu politiku i istinski radimo na decentralizaciji i regionalizaciji – kaže za Danas Maja Gojković, članica Predsedništva Ujedinjenih regiona Srbije i predsednica Narodne partije.


Pre svega iz ugla interesa Vojvodine, kako komentarišete novi Zakon o javnoj svojini?

– Zakon o javnoj svojini je plod višemesečnog prikupljanja potpisa građana Srbije za peticiju URS, u kojoj se tražilo da se ukine anomalija Zakona iz 1995. kojim je upravljanje svom imovinom u Srbiji centralizovano. Preko pola miliona ljudi je tražilo da se upravljanje imovinom vrati gradovima i opštinama, a i svim regionima podjednako, te tako i AP Vojvodini. Ono što je imovina AP Vojvodine je i do sad bilo vojvođansko, ali ono što je važilo za Zaječar, Kragujevac i Kraljevo važilo je i za Novosađane i Subotičane, a to je da za raspolaganje svime što imamo moramo da pitamo jednu birokratsku instituciju u Beogradu. Nadam se da će u perspektivi, kada se dogodi potpuna decentralizacija i regionalizacija i uspostavi srednji nivo vlasti i južno od Save i Dunava, svi u Srbiji imati jednaka prava i obaveze kada je imovina u pitanju. Ipak, i ovo je ogroman korak napred.

Ipak, stiče se utisak da su DS i LSV tu na kraju sve dogovorili, da je i SVM dosta pritiskao, a da je URS bio više deo glasačke mašinerije vladajuće koalicije u Skupštini Srbije?

– To, jednostavno, nije istina. Regioni su jedina politička opcija koja je bila lokomotiva čitavog političkog projekta decentralizacije i jedini poslanički klub koji je predao svoj Predlog zakona o javnoj svojini republičkom parlamentu. URS čine ozbiljni političari, a ne zabavljači koji svoju političku nemoć da nešto zaista učine na pitanju decentralizacije sakrivaju iza intervjua u kojima se udaraju u grudi i viču: „Ja Tarzan, a ti Džejn!“.

Sarađujete li s Bojanom Pajtićem i Nenadom Čankom u Novom Sadu i Vojvodini, i da li ste zadovoljni komunikacijom s njima?

– Ne, ne sarađujem! Oni su jedan drugom dovoljni, a ja najbolje sarađujem i komuniciram sa građanima Novog Sada i Vojvodine, jer im nudim konkretne političke projekte, a ne gorile u magli.

Od svih ključnih zahteva URS za decentralizaciju, bez pozitivnog odgovora koalicionih partnera ostao je samo onaj za direktan izbor gradonačelnika. Zašto?

– Zato što, očigledno, predsednici stranaka koje se protive neposrednim izborima nemaju kvalitetne ljude u svojim strankama, a oni koji ih imaju se boje jakih političkih ličnosti. Neposredan izbor gradonačelnika bila bi prava politička revolucija u Srbiji.

Kakav je vaš politički rejting u Novom Sadu, šta kažu istraživanja?

– Da su neposredni izbori za gradonačelnika Novog Sada, Novosađani bi po svim istraživanjima javnog mnjenja zaokružili samo jedno ime. Dokazala sam i 2004. i 2008. godine da, kada izađem sa imenom i prezimenom, nemam potrebe da brinem za politički rejting liste koju predvodim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari