Pretpraznične dane na vojvođanskoj političkoj sceni obeležile su prilično, mada ne još „smrtonosno“, otrovne žaoke koje su razmenili Nenad Čanak, Bojan Pajtić i Liberalno-demokratska partija, sa beogradskom centralom DS u pozadini dešavanja.

Međusobne prozivke za nesposobnost, nekorektnost i odricanje od interesa Vojvodine zarad lične koristi smiriće se tokom Nove Godine i Božića, a onda, očekuje se, iznova podgrejati i usijavati sve do samih izbora.

Okidač je povukao Čanak, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, koji je ranije ove sedmice u intervjuu Danasu odlučio da iskritikuje Pajtića, potpredsednika DS i vojvođanskog premijera, ali i Čedomira Jovanovića, lidera LDP.

Govoreći o Pajtiću, mada mu ne pominjući ime, kazao je da je glavni problem u Vojvodini „što vama funkciju, recimo, predsednika vlade, obavlja potpredsednik neke stranke“. „Kada vi imate ljude, partijske, koji ne mogu i nemaju dovoljnu specifičnu težinu da se suprostave partijskoj centrali kada su interesi građana u pitanju, e, tu nastaje problem“, rekao nam je Čanak, poentirajući – „ako se to od mene zatraži, biću novi premijer Vojvodine“.

Što se tiče LDP, uz ogradu da je s tom partijom nekada vrlo dobro sarađivao, Čanak je primetio da „ono gde postoji nesporazum su konkretni potezi gospodina Jovanovića, koji su u izvesnoj meri protivni njegovim deklarativnim zalaganjima“.

Prozvani su odmah reagovali. Bojan Pajtić je poručio da je njegova „jedina politička ambicija“ da nakon sledećih pokrajinskih izbora dobije i treći mandat predsednika Vlade Vojvodine. „Zbilja me ne zanima nijedna druga pozicija“, bio je jasan Pajtić. Na pitanje Večernjih novosti „šta škripi na relaciji sa Čankom“, kazao je da na njegov račun „te sitne žaoke upućuju stranke koje nemaju značajnu podršku građana Vojvodine“.

LDP je bio još oštriji. U saopštenju narodne poslanice Judite Popović, stranka Čedomira Jovanovića je poručila Čanku da je „postao oruđe u rukama DS“ i da je „zarad svog ličnog opstanka na političkoj sceni“ odustao od borbe za interese Vojvodine. LDP primećuje i da je uloga lidera LSV koju mu je namenio beogradski DS „da marginalizuje Pajtića“.

Jovan Komšić, politički analitičar iz Novog Sada, ocenjuje za Danas da zaista postoji strategija umanjenja političkog uticaja Bojana Pajtića i da, izgleda, centrali DS smeta njegova snaga u Vojvodini.

„Centrala DS je nezadovoljna liderstvom Pajtića, koji misli svojom glavom. To se videlo i kada se usvajao Zakon o javnoj svojini. Beograd tada nije konsultovao legitimne institucije AP Vojvodine, već Bojana Kostreša, zamenik predsednika LSV. Time je stavljen akcenat na saradnju demokrata i Lige, a marginalizovane su institucije Vojvodine i premijer Pajtić“, ocenjuje Komšić.

Kako kaže, „Čanak je pogodan za DS, jer je rasan i sposoban političar, koji im je ujedno vrlo lojalan na republičkom nivou“. „Takođe, lider LSV ima ulogu oponenta Pajtiću i njegovoj političkoj garnituri u Pokrajini“, ističe Jovan Komšić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari