Čarls Kupčan: Kosovo ima pravo da otvori most, ali je dijalog dugoročno rešenje 1Foto: Kosovo Online

Bivši direktor za evropska pitanja u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD Čarls Kupčan izjavio je danas da Kosovo ima pravo da samostalno otvori most na Ibru ali da je, ukoliko želi normalizaciju odnosa sa Srbijom, bolje da pitanje reši za briselskim stolom.

„Kosovo ima pravo da ostvaruje suverenitet i jednostrano otvori most na reci Ibar. Međutim pošto Priština na kraju ima za cilj normalizaciju odnosa sa Beogradom, bolje je delovati kroz proces dijaloga“, rekao je Kupčan, prenosi prištinska agencija telegrafi.com.

Kupčan, koji je profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Džordžtaun u Vašingtonu je rekao da se Kosovo i Srbija suočavaju sa teškim i dugim sporom koji treba da se reši.

„U sporu ovog tipa, jednostrane akcije imaju tendenciju da ometaju napredak i ne poboljšavaju situaciju“, dodao je on.

Otvaranju mosta u ovom trenutku protive se predstavnici međunarodne zajednice, EU, države i KFOR koji pozivaju da se to pitanje reši u okviru dijaloga u Briselu.

Iako najavljuju otvaranje mosta, ni premijer Kosova Aljbin Kurti ali ni ostali kosovski zvaničnici ne pominju datum kada bi se to moglo dogoditi.

Vlada Kosova je ranije saopštila da će otvaranju mosta prethoditi tehničke procedure koje će zahtevati „mnogo vremena“ – od ispitivanja infrastrukturne stabilnosti do „revitalizacije“ pojedinih delova mosta.

Prošle nedelje je izvršena procena stabilnosti mosta i prema preliminarnim informacijama on ispunjava uslove za saobraćaj motornim vozilima.

Predstoje i razgovori sa građanima i udruženjima i „sveobuhvatna kampanja o koristi i ciljevima“ otvaranja mosta.

Jedan takav sastanak je održan prošle nedelje u Skupštini opštine Severna Mitrovica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari