Evropska komisija predstaviće 14. oktobra izveštaj o napretku Srbije u procesu priključenja EU u periodu oktobar 2008 – oktobar 2009. godine, izjavila je za Danas direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević. Prvi prilog Vlade Srbije za dopunu izveštaja EK prosleđen je Briselu u junu, a ubrzo će članovi Komisije dobiti i drugi prilog, u kome se navode učinci Srbije u procesu evrointegracija u proteklih godinu dana. Prethodni takav dokument Brisela objavljen je krajem oktobra 2008. i odnosio se takođe na jednogodišnji period.

Milica Delević očekuje da najnoviji izveštaj EK sadrži pozitivne ocene odnosno da, kako ističe, bude okarakterisan kao „polupuna čaša“.

– Posao usklađivanja i usvajanja paketa pravosudnih zakona skoro je gotov. Većina neophodnih zadataka u vezi s procesom vizne liberalizacije je urađena, tako da verujem da izveštaj neće biti generalno shvaćen kao negativan. Naravno, postoje i oblasti u kojima nije napravljen značajniji pomak u odnosu na prošlu godinu. Ipak, uopšteno govoreći, izveštaj će moći da se okarakteriše kao „polupuna“, a ne „poluprazna čaša“ – kaže Milica Delević za Danas.

Vladimir Todorić, predsednik Pravnog foruma, takođe ocenjuje da izveštaj EK neće biti negativno ocenjen u izjavama evropskih zvaničnika, pre svega zbog činjenice da će biti objavljen uoči konačne odluke EU o ukidanju šengenskih viza za građane Srbije.

– Trebalo bi da mi sami prema sebi budemo jako strogi, a ne Brisel, i da članovi Vlade ne pokušavaju da javnosti predstave lažnu ili previše ružičastu sliku sadržaja onoga što Komisija bude zaključila. U odnosu na vreme vlade Vojislava Koštunice, pomak u integracijama svakako jeste napravljen – naglašava Todorić za Danas.

Ocenjujući stranačku kontrolu nad poslaničkim mandatima, što je u prošlogodišnjem izveštaju istaknuto kao jedan od najvećih problema, Todorić ističe da se suština nalazi u činjenici da je Ustav taj koji omogućava „blanko ostavke“ i da bi se zakonskim rešenjima vrlo malo moglo uticati na tu oblast. Eventualno se može precizirati, odnosno učiniti transparentnim način odricanja od poslaničkog mandata.

Komentarišući šta je urađeno na ispravljanju onoga što su bile zamerke iz prošlogodišnjeg izveštaja, Todorić ističe da iako je osnovana Agencija za borbu protiv korupcije problematična su njena ovlašćenja, a teškoće postoje i u pogledu pristupa informacijama.

– Angažovanje Poverenika za informacije od javnog značaja i Zaštitnika građana bili su u proteklom periodu vrlo delotvorni, ali recimo državni revizori se ponašaju kao da im odgovaraju uslovi da ništa ne moraju da rade. Ozbiljni i stručni revizori ne prihvataju se posla kontrole trošenja budžetskog novca i to dovoljno govori o ozbiljnosti države kada je reč o omogućavanju uslova za funkcionisanje Državne revizorske institucije – upozorava Todorić.

Naš sagovornik napominje da je „sramotno što još nije usvojen zakon o restituciji“ jer, kako kaže, izostanak je uslovio odustajanje mnogih stranih investitora da uđu na srpsko tržište.

Kada je reč o saradnji Srbije sa zemljama u regionu i delovanju u regionalnim inicijativama, Todorić ističe da je tu „najgore vreme prošlo“, nakon oštrih reakcija Beograda poput proterivanja ambasadora zemalja u regionu koje su priznale tu nezavisnost.

– Prisutan je izvestan stepen šizofrenije kada je reč o, recimo, odnosima sa Hrvatskom. Iako građani dve zemlje posećuju jedni druge, a poslovna saradnja beleži rast, Hrvatska i Srbija se međusobno optužuju za genocid. Odnosi sa BiH su takođe problematični. Srbija se meša u unutrašnje prilike u Republici Srpskoj, a od toga nije imuna ni Hrvatska. To bi moralo da se okonča ako BiH želi da konačno postane nezavisna država – zaključuje Todorić.

Sagovornik Danasa zaključuje da pitanje položaja manjina u Srbiji jeste problematično, ali da je dobro što je usvojen Zakon protiv diskriminacije, kako bi već predviđene ustavne odredbe koje sprečavaju diskriminaciju bile podignute na viši nivo.

 

Napredak u odnosu na 2008.

Srbija je u odnosu na prethodni izveštaj EK za oktobar 2007 – oktobar 2008. ostvarila napredak u sledećim oblastima:

1. Usvojeni su posebni zakoni koji bi uspostavili jasne i objektivne kriterijume za reizbor sudija.

2. Usvojeni su strategija nacionalne bezbednosti, strategija odbrane, vojna doktrina, novo zakonodavstvo o prigovoru savesti, a podzakonski akti o bezbednosnim agencijama nalaze se u skupštinskoj proceduri.

3. Osnovana je Agencija za borbu protiv korupcije koja bi trebalo da počne sa radom 1. januara 2010. godine. Srbija mora da obezbedi novoj agenciji zadovoljavajući nivo nezavisnosti i kapaciteta kako bi mogla efikasno da radi.

4. Opšti zakon protiv diskriminacije je usvojen, mada su problemi u praksi i dalje široko prisutni.

5. Srbija se više ne protivi rekonfiguraciji međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu, uključujući razmeštanje Euleksa.

Gde nije bilo pomaka

Vlasti Srbije od oktobra 2008. do danas nisu učinile gotovo nikakav napredak u osam oblasti i očekuje se da će biti predmet kritike Brisela i u izveštaju za 2009:

1. Političke stranke i dalje u potpunosti kontrolišu mandate narodnih poslanika, sistemom „blanko ostavki“, što je omogućeno Ustavom. Izborni sistem nije revidiran i nije u skladu sa standardima EU. Skupštinska reforma je odložena. Zakon o Narodnoj skupštini i novi pravilnik o radu još nisu usvojeni. Mnogi zakoni se donose po hitnom postupku i bez odgovarajuće javne rasprave.

2. Šest nezavisnih državnih institucija suočavaju se s poteškoćama obavljajući svoj posao, a posebno u vezi sa uslovima za rad koji negativno utiču na njihovu nezavisnost, kao i na nedovoljne reakcije na njihove preporuke.

3. Nedostatak nezavisnih i delotvornih nadzornih tela u ključnim sferama kao što su finansiranje stranaka, sukob interesa, javna nabavka i privatizacija.

4. Preostali haški begunci Ratko Mladić i Goran Hadžić još su na slobodi .

5. EK preporučuje Srbiji da „pokaže konstruktivni stav prema učešću Kosova u regionalnim inicijativama“, što zvanični Beograd ne želi da uradi.

6. Klima netolerancije prema Romima nastavlja da preovlađuje u Srbiji. Romska populacija i dalje se suočava sa ekstremno teškim uslovima za život, isključivanjem i diskriminacijom. Značajan deo romske populacije još uvek živi u ekstremno siromašnim i ilegalnim naseljima.

7. Pitanje vezano za dvojno državljanstvo za članove srpske zajednice u Crnoj Gori ostaje nerešeno.

8. Zakon o restituciji još nije donet. Ovo sprečava adekvatan početak procesa restitucije. Nastavljena je privatizacija nekih vlasništva koja su sporna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari