Mađarska ustupila predsedavanje CEI Srbiji: Brnabić sa Laslom Keverom 1foto (BETAPHOTO/Narodna skupstina Srbije/Peđa Vučković)

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je parlamentarna saradnja Srbije i Mađarske izuzetno važna, te da je grupa prijateljstva u parlamentu sa tom zemljom najbrojnija što pokazuje volju poslanika, ;bez obzira na partijsku pripadnost, da se uključe u jačanje saradnje.

Ona je nakon sastanka sa mađarskim kolegom Laslom Keverom zahvalila toj zemlji na zalaganju da Srbija postane punopravna članica EU.

„Meni je posebno bilo važno da razgovaram sa predsednikom parlamenta Mađarske u trenutku kada predsedava EU i da razgovaramo o tome šta dodatno Srbija treba da uradi, koje sve reforme primeni kako bismo konačno otvorili taj klaster tri“, rekla je novinarima.

Zahvalila je i što je parlament Mađarske ustupio srpskom predsedavanje Centralnoevropskom inicijativom 2025. godine.

Kada je reč o ekonomiji, Brnabić je dodala da je Mađarska četvrti u svetu, a treći u EU najvažniji partner Srbije.

Kever je istakao da su evrointegracije glavna tema između Srbije i Mađarske, te da će Budimpešta učiniti sve što je do nje da pospeši proces proširenja EU i da bi otvaranje trećeg klastera „bio veliki iskorak“.

„Mađarska će se potruditi da ako ne ove godine, onda početkom iduće dođe do otvaranja tog trećeg klastera da bismo zaista ostvarili pomak“, rekao je.

Budimpešta, dodao je, smatra da kandidate ne treba posmatrati u bloku te da ne treba vezivati članstvo Srbije u EU za članstvo Ukrajine.

Još je dodao da su dve zemlje u poslednjih 10 godina dostigle strateško partnerstvo, što se odnosi pre svega na evrointegracije, ekonomsku saradnju i politiku prema manjinama.

„Mislim da je ta naša saradnja doovela do odnosa koji može da posluži kao primer celoj Evropi, to je nivo koji želimo da postignemo i sa ostalim susednim zemljama“, rekao je na konferenciji u Skupštini Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari