Izbori u DS: Čeka se Đilasov i kandidat "establišmenta" 1Foto: Facebook / Demokratska stranka

Organizacija izbora za novo rukovodstvo Demokratske stranke preti da postane ozbiljan skandal, sve glasnije i učestalije se nezvanično može čuti od članova ove stranke nešto manje od mesec dana od održavanja glasanja zakazanog za 2. jun.

Naši sagovornici, koji bar za sada ne žele javno da govore, ukazuju na to da se Statut i sva ostala pravila nekontrolisano krše, čemu u prilog ide i podneta žalba Statutarnoj komisiji zbog odluke Pokrajinskog odbora DS o raspisivanju izbora u tom stranačkom odboru na dan kada su zakazani i izbori za novo rukovodstvo u centrali partije.

Nakon što je Zoran Lutovac potvrdio svoju kandidaturu za predsednika DS, prema rečima naših sagovornika, ostalo je da se izjasne, kako ih u stranci zovu, kandidat sadašnjeg stranačkog establišmenta, odnosno rukovodstva u ostavci na čelu sa Draganom Šutanovcem i kandidat blizak bivšem predsedniku DS Draganu Đilasu. Sagovornici Danasa spekulišu da bi kandidatkinja koju podržava rukovodstvo u ostavci mogla da bude Gordana Čomić, koja, kako kažu, putuje Srbijom i skuplja podršku. U njenom timu, kao kandidati za potpredsednike, mogli bi da budu Nataša Vučković, Miroslav Vasin i Radoslav Milojičić. „To je establišment ekipa koja treba da sačuva i Šuleta (Dragana Šutanovca) i Radoslava (Milojičića) i sve druge i da i u budućnosti budu faktori odlučivanja“, navode izvori Danasa. Treći kandidat mogao bi da bude Branislav Lečić, koji je, prema navodima mnogih članova DS, najbliži Đilasu, i koji blisko sarađuje sa Balšom Božovićem.

Centar bitke koji nije toliko bitan, kako nam objašnjavaju naši sagovornici, jeste da li će Milojičić postati potpredsednik ili ne. Po tome će se, kako nam je rečeno, meriti da li je „establišment“ sačuvao svoje ili ne. Kako je Danas već pisao, postoji i dogovor oko toga da Šutanovac, ukoliko Lutovac bude izabran za predsednika, preuzme njegovo mesto kao predsednik Političkog saveta.

Naši izvori navode da je do sada uplaćeno između 40.000 i 50.000 članarina. To je, kako kažu naši sagovornici, tri puta više članarina nego na izborima 2016. A svakih 100 uplaćenih članarina nosi jednog delegata. Svaka ekipa je uplaćivala za svoje članarine, tvrde naši sagovornici, a to potkrepljuju podacima da je u nekim mestima uplaćeno više članarina nego što je stranka imala glasova na lokalnim izborima, poput Smederevske Palanke. Ova pojava, kako pojašnjavaju naši sagovornici, nije novost, ali sada je uzela maha.

Krajem prošle nedelje, kako je Danas već pisao na predlog Miroslava Vasina, predsednika Pokrajinskog odbora DS, doneta je odluka, putem telefonskih razgovora, da se izbori za novo rukovodstvo odbora u Vojvodini održe 2. juna i da delegati iz Pokrajine glasaju u Beogradu. Tim povodom Nebojša Novaković, predsednik Izvršnog odbora PODS, podneo je žalbu Statutarnoj komisiji zbog povrede stranačkog Statuta, povrede Pravilnika o lokalnoj organizaciji, Poslovnika o radu Pokrajinskog odbora i povrede izbornog prava i postupka raspisivanja izbora za organe PO.

Predsednik Organizacionog odbora za održavanje stranačkih izbora Goran Ćirić odgovarajući na naša pitanja dokle je stigao izborni proces, koliko je članarina uplaćeno i da li je tačno da je to 40.000 – 50.000 uplaćenih članarina, kao i kako komentariše istovremeni održavanje pokrajinskih izbora i izbora za novo rukovodstvo, rekao je da izborni proces u DS tek počinje.

– Rok za podnošenje kandidatura je 23. maj. Precizan podatak u vezi s članarinom imaćemo u ponedeljak. Sve detalje oko pravila kandidovanja imate i na našem sajtu. Raspisivanje pokrajinskih izbora je statutarna odgovornost predsednika PO DS – naveo je Ćirić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari