U ovdašnjim reagovanjima na posetu potpredsednika SAD Džozefa Bajdena Srbiji pojavljuje se, kao zajednički imenitelj, konstatacija da će tek vreme pokazati koliko je – i da li je – i Beograd spreman za neophodni udeo u „resetovanju“ međusobnih odnosa koje je američka strana ponudila Srbiji.

Ukazuje se, tim povodom, da je u sadašnjoj fazi poremećenih odnosa sa Srbijom Vašington „učinio maksimum“ posle višegodišnjeg zanemarivanja Zapadnog Balkana od strane prethodne administracije. Istovremeno, iskazano je i puno razumevanje „za Tadićevu potrebu“ za sve javne poteze ili poruke koje bi – kad ovo sa Kosovom ide kako ide – nagoveštavalo nekakvo konkretnije približavanje Srbije Americi, pogotovu neko od onih sa prizvukom „evro-atlantskih integracija“.

O sadržaju i eventualnim dogovorima tokom jednočasovnog razgovora Bajdena i Tadića iza zatvorenih vrata zasad nema detaljnijih informacija. Ima samo nagoveštaja da Kosovo tu više nije bila dominantna tema. Poseta američkog potpredsednika manastiru Visoki Dečani izdvaja se, međutim, u tom kontekstu i pominje kao deo krajnje ozbiljnog upozorenja nadležnima u Prištini na obavezu osiguravanja bezbednosti i poštovanja svih prava srpske zajednice na Kosovu.

S druge strane, američka vojna baza Bondstil, kod Uroševca, ponovo je ovde označena kao punkt od „dugoročnog strateškog značaja“ za SAD u jugoistočnoj Evropi. Prevedeno na razumljiviji jezik, to praktično znači da se Bondstil, odnosno Kosovo, svrstavaju u poznatu kategoriju onih baza koje Amerika već decenijama drži (na neodređeno vreme) u Japanu, Nemačkoj, Južnoj Koreji, na Filipinima i još nekim lokacijama te vrste u svetu.

Priština je, što se toga tiče, već počela da dobija određene finansijske transfuzije iz Vašingtona. Ta pomoć uveliko će se proširiti posle nedavnog prijema Kosova u MMF, na šta će se uskoro nadovezati i automatsko učlanjenje Kosova u Svetsku banku, Evropsku banku za obnovu i razvoj i ostale međunarodne finansijske institucije tog profila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari