Čeka se ishod pritiska Beograda na Banjaluku 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Za razliku od referenduma prošle godine, kada je premijer Srbije Aleksandar Vučić, kako se interpretira u javnosti – stao na put Miloradu Dodiku i sprečio izjašnjavanje građana RS o nadležnostima tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Ovog puta referendumski proces je odmakao znatno više, prošao je kroz nekoliko institucionalnih nivoa, a zakazan je i tačan datum njegovog održavanja – 25. septembar. Stoga se postavlja pitanje da li će zahtev predsednika Vlade Srbije, o kojem je Danas već izvestio na osnovu tvrdnji diplomatskih izvora bliskih Vladi Srbije – biti učinkovit kao i prethodni put, odnosno da li će predsednik RS poslušati Vučića i otkazati izjašnjavanje 25. septembra. Juče nismo uspeli da dobijemo odgovor u Vladi Srbije o tome kakav se efekat Vučićevog zahteva očekuje, odnosno da li je premijer već razgovarao sa Dodikom o toj temi, s obzirom na to da je do referendumskog izjašnjavanja ostalo svega mesec dana. Kako su nam preneli naši izvori, očekuje se da to bude tema razgovora Vučića i Dodika na obeležavanju 75. godišnjice početka genocida u Jasenovcu u logoru „Donja Gradina“. U petak uveče trebalo je da vlade Srbije i Republike Srpske zajednički obeleže ovaj događaj, nakon sastanka u Banjaluci.

Sa relativnim zakašnjenjem na referendum reagovao je i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko uz objašnjenje da se čekao ishod sastanka DŽozefa Bajdena, potpredsednika Sjedinjenih Američkih Država, sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem o toj temi. On je naveo da može doći do suspenzije i zabrane održavanja referenduma, koji celokupna međunarodna javnost kao i svi zvaničnici Bosne i Hercegovine smatraju rušilačkim faktorom i uvodom u raspad države (osim predstavnika RS i Rusije), kao i da je OHR spreman da reaguje. „Ne znamo šta se tačno dešavalo u Beogradu, tamo je bio potpredsednik SAD DŽozef Bajden, možda su razgovarali o ovoj temi“, rekao je Incko za N1 i dodao da je on lično spreman da spreči održavanje referenduma 25. septembra.

Osim međunarodne zajednice, da Vučić zaustavi Dodika očekuju i predstavnici Bošnjaka u vlasti BiH. Sadik Ahmetović, potpredsednik Stranke demokratske akcije i poslanik u parlamentu BiH, rekao je za Danas da Vučić jedini može stabilizovati prilike. „Vučić je prilikom susreta sa DŽozefom Bajdenom rekao da iskra može zapaliti vatru u regionu. Iskru će 25. upaliti Dodik i jedino je može ugasiti Vučić, ukoliko je iskren u svojim stavovima i zalaganju za mir u regionu. Premijer Srbije ima priliku da potvrdi da li je iskren kad kaže da poštuje ustav Bosne i Hercegovine i njen suverenitet. Referendum je protiv ustavan. Ovo je, dakle, prava prilika za Aleksandra Vučića – rekao je Ahmetović za naš list.

Prošle godine, kada se Vučić usprotivio referendumu o nadležnostima tužilaštva i svojim zahtevom navodno uticao na to da Dodik odustane, uprkos činjenici da je predsednik RS imao javnu, jasnu i nedvosmislenu podršku Rusije, to je bio prvi put da se stavovi Beograda i Moskve u vezi sa konkretnim pitanjem regionalne politike javno razilaze.

Imajući u vidu da su lokalni izbori u BiH zakazani za 2. oktobar, odnosno procene da je vlast Milorada Dodika na klimavim nogama više nego ikada, ne bi trebalo isključiti mogućnost namernog podizanja nacionalističkih tenzija i populističkih poteza zarad prikupljanja političkih poena i glasova biračkog tela. Da li je Aleksandar Vučić deo te „igre“ ili je zaista iskren u svojim stavovima neslaganja sa Dodikovom politikom, može se samo pretpostavljati.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari