Božidar Đelić, vicepremijer zadužen za evropske integracije, ocenio je najavu potpredsednika Evropske komisije Žaka Baroa da će Srbija do kraja godine verovatno dobiti bezvizni režim sa EU kao snažan podsticaj i veliko ohrabrenje.

Iako ta odluka zavisi od država članica Unije, Đelić je uveren da će Srbija uz podršku EK stupiti na belu šengensku listu do kraja 2009. godine.

– Izjava gospodina Baroa je veliki momenat u našoj borbi za beli šengen, jer se radi o potpredsedniku EK koji je zadužen za izradu izveštaja za zemlje članice. Činjenica da je rekao da i on očekuje, poput gospodina Olija Rena, da Srbija sa Crnom Gorom i Makedonijom dobije beli šengen do kraja godine snažan je podsticaj našoj zemlji i veliko ohrabrenje. Naravno, kao što je i sam rekao, poslednju reč imaju zemlje članice šengenskog prostora. Odluka tih zemalja očekuje se na jesen ove godine, ali sada sa podrškom cele Komisije, mislim da imamo veoma velike izglede da naš cilj bude dostignut u roku koji smo zacrtali – rekao je Đelić novinarima.

Makedonija, Srbija i Crna Gora verovatno će dobiti pozitivnu preporuku EK da su spremne za stupanje na belu šengensku listu, a do kraja godine mogla bi biti doneta i zvanična odluka o ukidanju viza, najavio je Žak Baro posle prekjučerašnjeg sastanka ministara pravde i unutrašnjih poslova EU, održanog u Luksemburgu. On je objasnio da je uslov da se sa tim saglase i zemlje članice EU, jer se nalazi Komisije o napretku zemalja Zapadnog Balkana još pažljivo proučavaju u evropskim prestonicama. Baro je ministrima obrazložio taj izveštaj, o kojem oni nisu podrobnije raspravljali.

Međutim, slovenačka ministarka unutrašnjih poslova Katarina Kresal izjavila je posle tog sastanka da je potpuno realno da 1. januara 2010. u zemlje EU slobodno putuju državljani balkanskih zemalja koje ispune sve za to nužne uslove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari