Premijer Kosova Agim Čeku prihvatio je juče ostavku ministra unutrašnjih poslova Fatmira Redžepija i za vršioca te dužnosti imenovao dosadašnjeg zamenika ministra Blerima Kučija. Redžepi je prekjuče ponudio ostavku zbog „objektivne i moralne odgovornosti“ za smrt Mana Balaja i Arbena Dželaljija, dvojice učesnika demonstracija koje je u Prištini u subotu organizovao pokret Samoopredeljenje Aljina Kurtija.

Premijer Kosova Agim Čeku prihvatio je juče ostavku ministra unutrašnjih poslova Fatmira Redžepija i za vršioca te dužnosti imenovao dosadašnjeg zamenika ministra Blerima Kučija. Redžepi je prekjuče ponudio ostavku zbog „objektivne i moralne odgovornosti“ za smrt Mana Balaja i Arbena Dželaljija, dvojice učesnika demonstracija koje je u Prištini u subotu organizovao pokret Samoopredeljenje Aljina Kurtija. U subotnjim demonstracijama, najžešćim od uvođenja međunarodnog protektorata nad Kosovom, u sukobu snaga bezbednosti i demonstranata povređeno je više od 80 osoba, a Balaj i Dželaljij su nedugo zatim podlegli zadobijenim povredama.
– Informacija sa autopsije je da su Balaj i Dželaljij preminuli od pogodaka gumenim mecima u glavu – rekao je Kurtis posle jučerašnjeg sastanka s Čekuom i zamenikom šefa Unmika Stivenom Šukom.
Kurtis je najavio da će se lider Samopredeljenja Aljbin Kurti već tokom dana naći pred sudom.
– Uveravam vas da neće biti kamena koji nećemo pomeriti u utvrđivanju šta su to oni iz Samoopredeljenja uradili, zašto su to uradili, kao i zbog čega čine takve stvari. Ovo nije vreme za nasilne demonstracije na Kosovu protiv demokratskih principa – rekao je Šuk, indirektno navodeći da su pojedini demonstranti regrutovani i dovedeni van Kosova.
Šuk je novinarima rekao da su subotnji protesti „eskalirali i bili još više uznemiravajući na osnovu određene regrutacije van Kosova radi učešća u ovim demonstracijama“.
S druge strane, funkcioner Alijanse za budućnost Kosova Daut Haradinaj negira da je za protest Samoopredeljenja dovodio demonstrante iz Makedonije, kako tvrdi lider Demokratske partije Kosova Hašim Tači.
– Hašim Tači je lagao iz njemu poznatih razloga. Ja nisam pomagao protest Samoopredeljenja. Da sam pomagao ja bih bio na čelu protesta, kao što sam bio na čelu borbe za slobodu – navodi Haradinaj.
Vršilac dužnosti kosovskog ombudsmana Hilmi Jašari zatražio je od šefa Unmika i kosovskog premijera da sprovedu nezavisnu istragu o dešavanjima na demonstracijama u subotu u Prištini, tokom kojih su poginule dve, a povređeno je oko 80 osoba. Jašari u pismu šefu Unmika Joakimu Rikeru i premijeru Agimu Čekuu izražava zabrinutost zbog okolnosti koje okružuju smrt dvojice demonstranata i ocenjuje da unutrašnja policijska istraga ne ispunjava zahteve o nezavisnosti i transparentnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari