Čelnici zatvorenih srpskih institucija pozvani na razgovor: Osumnjičeni za „falsifikovanje dokumentacije“ 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Nakon prošlonedeljnog zatvaranja srpskih institucija na Severu Kosova, ove nedelje su, prema saznanjima KoSSev portala, njihovim čelnicima uručeni pozivi da se u svojstvu osumnjičenih jave policiji radi ispitivanja za navodno falsifikovanje dokumenata.

U pretresu ukupno osam objekata, u sve četiri opštine, prošlog petka zatvorena su četiri.

Među njima su dva u Severnoj Mitrovici – Privremeni organ i zgrada u kojoj su smešteni PIO fond i Kancelarija za KiM.

Godinu dana nakon što su oduzete zgrade Privremenih organa u preostale tri opštine na Severu, u petak su ujedno u Zvečanu i Leposaviću zatvorene prostorije u kojima se, prema navodma policije, verovalo da su opštinske službe izmešteno funkcionisale prethodnih meseci.

U Zubinom Potoku, kako je potvrdila KP, nisu pronašli službe koje su tražili.

Nakon što je zatvorila institucije, Kosovska policija je pozvala petoricu Srba sa Severa Kosova koji se povezuju sa ovim slučajem.

Pozivi su zvanično upućeni za četiri lica, petom za sada nije, jer trenutno nije na Kosovu – naveo je Eljšani.

„Oni se sumnjiče za falsifikovanje dokumentacije“, kazao je za KoSSev zamenik komandira Kosovske policije, Veton Eljšani.

A šta to znači i koja su dokumenta ove osobe navodno falsifikovala?

„To znači da se za nas slučaj vodi kao falsifikovanje dokumentacije. Može tužilac nakon intervjua da promeni klasifikaciju, ali se slučaj za sada vodi tako“, kazao je Eljšani.

On je potvrdno odgovorio na dodatno pitanje – da im se ovo krivično delo stavlja na teret samo zbog toga što je reč o dokumentaciji srpskih institucija na Kosovu.

Eljšan nam je kazao da nema informaciju kada će ove osobe biti saslušene, ali još jednom potvrđuje da su pozivi uručeni.
Pozvani čelnici srpskih institucija

Eljšani nije želeo da nam saopšti identitet pet osoba kojima su uručeni pozivi za saslušanje., odnosno funkcije koje su obavljali.

Međutim, prema saznanjima KoSSev portala, reč je o predsednicima Privremenih organa Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavića – Ivanu Zaporožcu, Ivanu Todosijeviću i Zoranu Todiću, direktoru PIO Fonda u Mitrovici, Igoru Simiću, kao i nekadašnjem gradonačelniku Severne Mitrovice, pri kosovskom sistemu, Milanu Radojević.

KoSSev portal je večeras pokušao da stupi u kontakt sa njima ali u tome nismo uspeli. Svi oni se nisu javljali na naše pozive, dok četvorica ujedno nisu odgovorila na poruke koje smo im poslali putem vibera.

Srpske institucije su zatvorene, otvoriće se kosovske

Ubrzo nakon prošlonedeljne akcije zatvaranja institucija, table na zidovima objekata zamenjene su novim. Tamo su se uselile nove institucije – kosovske.

One, međutim, još uvek nisu krenule sa radom.

„Potrebno je da se iznesu svi dokazi, istraga je još uvek u toku, a posle se one predaju vlasniku. A vlasnik je opština u kojoj se nalazi institucija“, kazao je Eljšani.

I dok se zaposleni u srpskim institucijama ove nedelje okupljaju sa zahtevom da im se omogući povratak na radna mesta, Eljšani za KoSSev kaže da se to neće dogoditi.

„One su zatvorene, to je završeno“, kratko je poručio.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari