Centar za evropske politike: Ključno brzo pribavljanje novca za planirane ekonomske mere

Ostavite komentar


  1. Nisam jos cuo da se novo prezaduzivanje eufemisticki naziva „pribavljanje“? Zar nije vodja sns kartela rekao superiorno da ima novca ?Kud se dedose ?

  2. Pre neki dan premijerka je izjavila da je srpska vlada, u saradnji sa Međunarodnim monetarnim fondom, usvojila paket ekonomskih stimulacija u vrednosti od 5,6 milijardi dolara, koji je usredsređen na podršku malim preduzećima i odlaganje plaćanja poreza.
    Ko je odobrio taj ugovor sa MMF ako je u Srbiji je proglašeno vanredno stanje?
    Da li autor teksta može da objasni / pojasni sa više detalja? Hvala

  3. Naprotiv. Sada treba podvuci crtu. I ekonomski sistem reformisati u pravcu svedskog socijalizma-kapitalizma. Potrebna je nacionalizacija strateskih sektora u drzavni kapital: zdravstvo, energetika, skolstvo, prirodni resursi, bezbednosni sektor…uz naravno ostanak privatnog kapitala, ali samo u firmama koje zaposljavaju do 100 radnika. Za strane investitore treba vratiti formu dzoint vencr jer se ona od svih poslovnih formi stranih ulaganja ovde pokaza najbolje, a u tekucem finansiranju i uopste monetarnoj politici treba uvesti pravu revoluciju, i kreirati sopstvenu emisiju RAZVOJNIH kredita sa osloncem na neki od vrednih metala zlato ili srebro. Bez veze sa eurom i dolarom, vec na primer sa zlatnom podlogom kakvu je svojevremeno imao dukat. Novac se kreira, i to je pravo svakog suverena na odredjenoj teritoriji, pa i drzave Srbije. I FED od 1973. Godine kreira dolare, kroz primarnu emisiju, koji cesto nemaju pokrice, zasto mi ne bi smo kreirali dinare, sa zlatnom podlogom i u ukupnom ekvivalentu svih roba i usluga koje mi Srbi proizvedemo godisnje. Krediti su dobri sve dok se kreditori ne pogube i usled bolesne pohlepe pocnu da veruju, da su vas kupili, iako su vam samo prodali jedan proizvod, bankarski proizvod.
    Naravno pazljivo kreiranje, jer smo pocetkom devedesetih imali zloupotrebu primarne emisije i presipanje drustvenog bogatstva u dzepove pojedinaca koji nisu to opravdali. Sve je to bilo pod izgovorom sankcija ali sada je situacija drugacija i prakticno svako bi mogao da izdaje novac na svojoj teritoriji, kako bi izbegao da debelim guskama-birokratama, maze noge iako nema ni hleba da jede. Takvi pionirski pokusaji vec su zabelezeni u Italiji, prethodnih godina, iako je tamo zvanicno u opticaju euro. Nece se slomiti ekonomija, ako se kroz vec posojeci BDP, poslovni igraci, ne špekulanti, korektno dogovore da ce jedni proizvesti, a drugi kupiti robu of naprimer jos jednog BDP. Samo treba biti posten u radu. I imati pravnu drzavu kao osigurac. A, to je vec posao politicara, a ne ekonomista. Sto bi rekao Donald Tramp njujorskom guverneru radite bre ljudi svoj posao sta cekate i onako ste vec placeni, odradite platu.

  4. Još jedan plaćeni lobista koji zajedno sa svojim kumom lobira da se poreskih obveznika daju hotelijerima, pre svega jednom hotelskom lancu na čijem je otvaranju bio i predsednik države.. Neka gospođa hotelijeri prodaju po koji hotel ako nisu sposobni da prebrode krizu, umesto što spremaju pljačku poreskih obveznika.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 17. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Andrej Josifovski Pijanista, arhitekta i vizuelni umetnik

Danas čitam danas, da se ne bih osvrtao sutra.