Centar za savremene politike demantuje pisanje provladinih medija 1foto FoNet Milica Vučković

Centar za savremene politike (CSP) danas je demantovao da je krajem maja ove godine organizovao skup pod nazivom „Izborni uslovi, saradnja političkih stranaka, propuštene šanse“ na kome su, kako su preneli neki mediji, vođeni razgovori o vaninstitucionalnom preuzimanju vlasti ili iskopavanju litijuma u Srbiji.

U saopštenju CSP navodi da se u tekstu koji je objavljen na portalu Večernjih novosti 16. avgusta, koji su preneli i drugi mediji, tvrdi da je Centar organizovao krajem maja skup „Izborni uslovi, saradnja političkih stranaka, propuštene šanse“ i da su mu prisustvovali predstavnici Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED), opozicije i civilnog društva.

U tom tekstu se tvrdi i da je na skupu „postignut načelni dogovor da buduće delovanje opozicije treba bazirati na korišćenju potencijalnih kriznih situacija u cilju vaninstitucionalnog preuzimanja vlasti, sa akcentom na pitanju iskopavanja litijuma“.

„Potpuna je neistina da je Centar savremene politike ikada organizovao događaj pod ovim nazivom. Takođe, Centar savremene politike nikada nije organizovao događaj na kome su vođeni razgovori o vaninstitucionalnom preuzimanju vlasti ili iskopavanju litijuma u Srbiji, te je on po svemu sudeći plod mašte autora pomenutog teksta“, istakao je CSP.

Organizacija je dodala da Nacionalna zadužbina za demokratiju ne podržava nijedan projekat Centra savremene politike, niti su predstavnici NED učestvovali na bilo kom nedavnom događaju CSP.

Iz CSP najoštrije osuđuju grubo kršenje medijske etike „koje se sastoji od predstavljanja izmišljenih događaja kao činjenica i obmanjivanja građana Srbije“, kao i glavnu nameru teksta, a to je da „delovanje organizacija civilnog društva prikaže kao pokušaj sprovođenja ‘obojene revolucije'“.

„Ovakve tvrdnje su deo sada već ustaljene kampanje protiv organizacija civilnog društva sa namerom da se njihov rad diskredituje i njihovi članovi zastraše, a njihova bezbednost ugrozi“, smatraju iz CSP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari