Dva dana pre usvajanja statuta Vojvodine u pokrajinskom parlamentu, oktobra 2008, pred osamdesetak poslanika grupe Za evropsku Vojvodinu, otvoreno sam pitao predsednika Izvršnog veća Bojana Pajtića ko će dati podršku Predlogu statuta i dobio sam odgovor da je izvesna podrška SPS-a. Pajtićmi je tada rekao da će nas socijalisti podržati i u Skupštini Vojvodine i u republičkom parlamentu, kao i da je sve iskoordinirano s centralom stranke u Beogradu i predsednikom Borisom Tadićem – kaže za Danas Goran Ješić, funkcioner DS-a i predsednik opštine Inđija, odgovarajući na pitanje da li postoji raskol u stranci zbog teksta najvišeg pravnog akta Vojvodine.

Goran Ješić kaže da mu nije jasna trenutna pozicija socijalista i da su mu nepoznati motivi za odustajanje od podrške statutu.

– Predsednik Pokrajinskog odbora SPS-a Dušan Bajatović jasno je stao na stranu statuta i nijednom izjavom ni dan danas nije to doveo u pitanje. S druge strane, imam u vidu da su u politici izjave jedno, a postupci nešto drugo – ističe Ješić.

Prema njegovim rečima, nijedan ozbiljan političar nije smeo da političke postupke i odluke usklađuje sa interesima SPC. Međutim, stavove opozicije svakako treba uzeti u obzir jer, kako naglašava, reč je o legalnim i legitimnim predstavnicima građana.

– Problem sa radikalima, DSS-om, NS-om i drugima koji nazivaju statut separatističkim jeste u tome što prilikom rasprave u Skupštini Vojvodine, pre usvajanja ovog akta, nisam čuo nijedan argument kojim suštinski osporavaju naš predlog. Njihovi prigovori sadržani u amandmanima odnosili su se samo na dve stvari. Prva je da se članovi pokrajinske vlade ne zovu ministrima nego sekretarima, a druga se odnosila na Vojvođansku akademiju nauka i umetnosti, koja bez obzira na sve većfunkcioniše – objašnjava Ješić.

Naš sagovornik ističe da akuelni Predlog statuta ionako obezbeđuje samo minimum prava Vojvodini.

– Ako je rečo kozmetičkim, a ne suštinskim promenama, spreman sam da ubedim sebe da je to u redu i da progutam takvu odluku – zaključuje Ješić.

 

Pajtić„obustavio“ komunikaciju

Goran Ješićje jedini predstavnik DS-a koji je juče pristao da detaljnije govori o ličnom stavu, ali i stavu stranke, o Predlogu statuta Vojvodine. Otkada je SPC uputila pismo državnim organima u kojem izražava protivljenje usvajanju statuta, a SPS pokrenuo pitanja „separatizma“, funkcioneri DS-a u većini slučajeva ne pristaju da o toj temi govore za javnost. U kabinetu predsednika pokrajinske vlade Bojana Pajtića novinaru Danasa je rečeno da su „sve izjave i intervjui o ovoj temi obustavljeni do daljnjeg“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari