I četvrto jutro otkad su ostali bez svojih kartonskih kuća Romi iz novobeogradskog Bloka 67 dočekali su pod ceradom i vedrim nebom kraj žičane ograde iza koje radnici Gemaksa kopaju temelje za neku novu staklenu zgradu. Na propalim kaučima prekrivenim prljavocrvenim jambolijama, između kojih je tepih na koji svi gaze obuveni, sede trojica odraslih muškaraca. Većina muške čeljadi ne sedi i ne čeka, većje otišla da pronađe nešto za jelo.

– Otišli su da radu po kantama – dobacuju uglas.

Da nađu nešto da se jede. Iza njihovih leđa majka šestoro dece sedi na olinjalom dušeku. Tu spavaju sve vreme. U krilu joj jednoipogodišnje dete. Danima ima visoku temperaturu.

– Deset godina živimo tu negde. Svi smo rođeni u Beogradu i nemamo gde da idemo. Dvoje dece su mi u specijalnoj školi, a neki rade po kantama – kaže Uka Magbulje (48).

Mužjoj, kaže, ne vidi na oba oka. A odbila je da ode u prihvatilište da se ne bi „odvajala od ostale dece“. Rumeni dečačiću njenom krilu je u polusnu i teško diše. Nemaju hrane, a ni vode. Bila je cisterna pre neki dan, napominje Uka, ali više ni ona ne dolazi. Za dete nema ni mleka, a ni lekove niko ne donosi.

Borba za život desetine romskih porodica se nastavlja, uprkos svemu. Iako više ne žive nego što žive, neće iz centra grada. Enver Kovači, njihov predstavnik koga je gradonačelnik i javno prozvao kako ima stan na Belim vodama, jedan od malobrojnih koji je tu. O stanu ne želi da priča, dočekuje humanitarce i novinare i zalaže se za „pitanje ovih romskih porodica“.

– Gde da idu? U Boljevce, šta da rade tamo… da kradu od komšija papriku, kad ne budu imali šta da jedu. Njima je ovde buvljak, tu znaju da rade, tu su ceo život – kaže Kovači.

I oni koji još imaju barake, neće da budu u njima. Solidarišu se s one 24 porodice koje su u petak uveče ostale bez doma. Njih tridesetak čeka da se vrate ostali sa nekom hranom, iz neke od kanti u kraju. Sede u smeću, okruženi kontejnerima s kartonima i pokojim kombijem, koji im doveze neko od „braće“ ne bi li tu smestili decu da spavaju. Uporno ponavljaju da ne traže mnogo, samo krov nad glavom.

Međutim, njihova želja da ostanu u centru grada verovatno neće biti ispunjena jer je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas nekoliko puta poslednjih dana ponovio da „će Grad zbrinuti sve žitelje nehigijenskog naselja koji imaju prebivalište u Beogradu, dok će ostali biti vraćeni u svoja mesta koja treba da im pomognu oko smeštaja.“

Iz UNHCR-a su nam rekli da UN prate situaciju sa romskim naseljima, kao i da će gradskim vlastima pružiti podršku u pronalaženju „najboljeg rešenja.“ Kako su dodali, sa gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom, postigli su dogovor o formiranju radne grupe koja će se baviti ovim problemom i u njoj će biti zastupljene „sve relevantne specijalizovane agencije UN, među kojima su Svetska zdravstvena organizacija, UNICEF i UNHCR“, kao i predstavnici OEBS-a. Lenart Kocalainen, v. d. stalnog koordinatora UN u Srbiji, danas će se u ime UN obratiti Skupštini Srbije u vezi sa problemom pronalaska adekvatnog smeštaja za Rome.

Marija Docenko, šefica odeljenja za medije i javno informisanje OEBS-a, kaže za Danas da su predstavnici ove organizacije podržali napore gradske vlasti da nađe odgovarajući alternativni smeštaj za porodice „koje imaju pravo na to, u skladu sa zakonskom regulativom“.

– Nakon sastanka predstavnika OEBS-a, UNHCR-a i gradonačelnika Beograda, gradske vlasti su preduzele određene korake da reše ovo pitanje i mi se nadamo da će situacija što pre biti rešena – kaže Docenko.

Ona naglašava da je nedopustivo to što su se tokom proteklog vikenda „pojedini građani okrenuli pretnjama i podmetanju požara kako bi opstruisali premeštanje građana Beograda“.

Prema njenim rečima, OEBS je pozdravio inicijativu gradske vlasti da se formira radna grupa koja će napraviti planove kako bi na „human način rešio problem i drugih neformalnih i nelegalnih romskih naselja u Beogradu“. Kako je dodala, OEBS će učešćem u radnoj grupi pružiti tehničku podršku vlastima.

Iz kabineta Božidara Đelića, potpredsednika Vlade i nacionalnog koordinatora Dekade inkluzije Roma, juče nam je rečeno da „on, nažalost, nije u zemlji i da nije u mogućnosti da daje bilo kakve izjave“. Do informacija šta je učinjeno povodom pitanja ovih romskih porodica nismo došli ni u Ministarstvu rada i socijalne politike.

NVO zatražile Đilasovu ostavku

Koalicija protiv diskriminacije i partnerske organizacije zahtevaju od gradonačelnika Dragana Đilasa da bez odlaganja podnese ostavku na svoju funkciju zbog grubog kršenja ljudskih prava stanovnika romskog naselja u Bloku 67 na Novom Beogradu. Grupa nevladinih organizacija, okupljenih u ovu koaliciju podseća da su gradske vlasti srušile improvizovane kuće Romima „svega tri dana nakon što je predsednik proglasio Zakon o zabrani diskriminacije“. U godini u kojoj Srbija predsedava dekadom Roma, ovakav čin predstavlja grubo kršenje osnovnih ljudskih prava zajemčenih Ustavom Srbije iz 2006. godine, ocenjuju NVO i dodaju da su povređena i prava garantovana međunarodnim konvencijama. U saopštenju se navodi da je u trenutku, kada je više od 45 porodica ostalo bez smeštaja i osnovnih uslova za život, izjave gradonačelnika Đilasa predstavljale su vrhunac bahatosti i osionosti, otkrivši njegovu potpunu nezainteresovanost za ljudska prava građana Beograda. „Podsećamo gradonačelnika da problem „pravno nevidljivih“ građana, među kojima Romi čine ogromnu većinu, a koji većgodinama žive bez pristupa ličnim dokumentima, a samim tim i bez prebivališta ili boravišta, postoji godinama i da vlastništa nije uradila da taj problem reši“.

U Srbiji oko 600 romskih naselja

„U Srbiji postoji oko 600 romskih naselja, a trećina bi mogla biti legalizovana“, izjavio je juče šef Sekretarijata za sprovođenje strategije za unapređenje položaja Roma Ljuan Koka. Koka je rekao agenciji Beta da je za legalizaciju romskih naselja u Srbiji, u kojima živi oko 250.000 ljudi, potrebno da opštine i Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja naprave planove. Koka je naveo da podržava sadašnju politiku gradske vlasti u Beogradu prema Romima i dodao da bi trebalo rešiti pitanja svih nehigijenskih romskih naselja u prestonici, a ne samo naselja u ulici Jurija Gagarina u Novom Beogradu. Procenjuje se da u Srbiji ima i do 800.000 Roma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari