CESID: Građani ne veruju strankama 1Foto: Medija centar

Istraživanje o aktivizmu građana, koje je sproveo Centar za slobodne izbore i demokratiju (Cesid), pokazalo je da bi na referendumu za ulazak Srbije zu Evropsku uniju bilo 45 odsto istpitanika, dok bi 42 odsto bilo protiv, a pokazalo je i da 38 odsto ispitanih ne podržava proteste, organizovane posle izbora za predsednika Srbije, dok ih 25 odsto podržava.

Predstavnik Cesid Đorđe Vuković rekao je da 29 odsto ispitanika smatra da je izborni proces, kada su u pitanju izbori za predsednika Srbije, dobro organizovan.

Vuković je rekao i da je 2016. godine „29 odsto ispitanika smatralo da je dolazak Aleksandra Vučića na vlast 2012. godine bio početak demokratskog preobražaja Srbije, a da je to loša stvar smatralo je 15 odsto ljudi“.

On je rekao da ove godine „22 odsto ispitanika smatra da je dolazak Vučića na vlast bio početak demokratskog preobražaja Srbije, dok 17 odsto smatra da je to početak propadanja Srbije“.

Sociolog Aleksandra Marković izjavila je danas da je istraživanje javnog mnjenja o aktivizmu građana, koje je sproveo Centar za slobodne izbore i demokratiju (Cesid), pokazalo da je građanski aktivizam u Srbiji na „izuzetno niskom nivou“ i navela da je oko 15 odsto građana učlanjeno u neku političku stranku.

Prema njenim rečima, od 15 odsto građana učlanjenih stranku, šest odsto su neaktivni članovi, a devet odsto je stranački aktivno.

„Ispitanici smatraju da građani u Srbiji nisu uključeni u politički život, pre svega, zato što su izgubili poverenje u političke stranke, ali i u političare“, rekla je Marković na okruglom stolu „Politički aktivizam u Srbiji“.

Ona je dodala da 47 odsto ispitanika smatra da ne postoji poverenje u političke stranke i političare, 15 odsto da ne postoji veći interes za bavljenje politikom, svaki 10 misli da građanima nije pružena šansa da se bave politikom, a svaki 11 smatra da se građani plaše posledica uključivanja u politički život.

Marković je rekla da 56 odsto ispitanika smatra da je očekivanje lične koristi razlog za angažovanje građana u politici, a 16 odsto smatra da je reč o satisfakciji koja se dobija zbog moći i vlasti koja im se pruža kada se uključe u politički život.

Marković je istakla da građani imaju negativan odnos prema političkim strankama i istakla da skoro polovina ispitanika smatra da političke stranke samo svađaju narod ili da nema razlike među strankama.

„Politički aktivizam praktikuje samo četiri odsto građana, dok je 34 odsto ispitanih politički obavešteno, a nije politički aktivno, dok 37 odsto kaže da su apolitični“, istakla je ona.

Ona je dodala da 59 odsto kaže da redovno izlazi na izbore, a više od polovine da manje, više redovno prati sva politička dešavanja preko medija.

Kako piše, podrška EU porasla je za dva odsto u odnosu na istraživanje koje je sprovedeno početkom godine, ali je porastao i procenat protivnika evropskih integracija, pa je prvi put u poslednjih šest godina taj procenat veći od dve petine građana.

Takođe se navodi i da NATO integracije podržava devet odsto ispitanika, dok bi protiv ulaska Srbije u ovu organizaciju glasalo 79 odsto.

Zabeležen je i pad poverenja u institucije. Građani najviše veruju vojsci, i to 57 odsto, crkvi 46, policiji 39, a od političkih institucija je najbolje ocenjana Vlada, zatim predsednik Srbije Tomislav Nikolić i Skupština Srbije.

Samo 15 odsto građana ima poverenje u nevladine organizacije.

Istraživanje je sprovedeno u drugoj polovini maja ove godine u okviru projekta „Jačanje odgovornosti izabranih predstavnika građana u Srbiji (Ljudi na prvom mestu)“, učestvovalo je 1000 punoletnih građana Srbije kojima je postavljeno 97 pitanja. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari