Cirkus zarad sitnih interesa ili do sledećeg „ćutanja”: Zbog čega su opozcioni odbornici u Kragujevcu „zanemeli” na sednici Skupštine grada 1Foto: Privatna arhiva

 

Prva redovna sednica Skupštine grada Kragujevca prekinuta je juče posle 17 sati trajanja.

Kao što je Danas već pisao odbornici opozicionih lista aktivno su ometali rad skupštine zbog toga, kako su istakli vlast ignoriše njihov zahtev da se na gradskom parlamentu taspravlja o „pljački veka” odnosno „slučaju Servis” u kome se na ime eksproprijacije privatniku isplaćeno za zemljište koje u gradskom vlasništvu isplaćuje gotovo 300 miliona dinara.

Kragujevačka opozcija je tim povodom dva puta zakazivala sednice Skupštine grada po hitnom postupku ali one, zbog nedostatka kvoruma nisu održane.

Zbog toga su juče, tokom čitavog dana opozcioni odbornici izlazili za skupštinsku govornicu i ćutali sve vreme tokom njihovog dozvoljenog vremena, što je po njima demokatski način da se skrene pažnja javnosti na nepravilnosti u radu lokalnih vlast, pošto ih u potpunosti ignorišu. I, naravno – pobeda.

Logično za samu loklanu vlast to je „cirkus u skupštinskoj Sali” i „ugrožavanje demokratskih principa”.

SNS: Sticanje jeftinih političkih poena

Tim povodom reagovao je lokalni SNS.

Po njima sednica Skupštine grada Kragujevca koja je bila zakazana za sredu, 24. april u u 9 sati je, prema tačkama koje su se našle na dnevnom redu, trebala da bude sednica na kojoj će biti donete važne odluke koje se tiču funkcionisanja grada Kragujevca i života svih Kragujevčana, a svečana u delu usvajanja predloga odluke o dodeli Godišnje nagrade grada Kragujevca – Đurđevdanske nagrade za 2023. godinu.

– Zahvaljujući želji opozicije da privuku medijsku pažnju i slede naloge svojih stranih mentora u pravljenju svojevrsnog cirkusa u skupštinskoj sali, skupštinsku govornicu su pokušali da zloupotrebe svi odbornici opozicije tako što je trebala da im služi za sticanje jeftinih političkih poena, stoji u današnjem saopštenju Gradskog odbora Srpske napredne stranke.

Posebno je važna činjenica da je juče zarad sitnih ličnih interesa opozicija pokušala da unizi instituciju Skupštine i ugrozi principe demokratije, smatraju oni.

– Pokušajem zloupotrebe skupštinske govornice pojedinci su hteli da onemoguće donošenje važnih, za sve Kragujevčane, odluka. A te odluke direktno utiču na funkcionisanje institucija, preduzeća, razvoj Kragujevca, smatraju oni.

Gradski odbor Srpske napredne stranke smatra da ni jedan pojedinac, pogotovu onaj kome su glasači dali svoj glas, ne sme i ne treba svoje lične interese da stavlja ispred interesa građana Kragujevca.

– Odbornička grupa SNS sa koalicionim partnerima će u svakom momentu dostojanstveno nastupati i odbraniti instituciju Skupštine, obezbediti donošenje odluka i na taj način opravdati poverenje koje su nam ukazali građani i poverili vođenje Kragujevca, zaključuju u svom obraćanju javnosti i medijima u kragujevačkom SNS-u.

POKS: Do obaranja svetskog rekorda u trajanju sednice

Za opoziciju koja je odlučila da ćutanjem „odgovori” na ponašanje vlasti – to „ćutanje” je i te kako imalo je odjeka.

– Opozicija ima 11 šefova odborničkih grupa (svako ima 10 minuta po svakoj tački dnevnog reda) i još 25 odbornika (svako ima 5 minuta po svakoj tački dnevnog reda). Kako ima 34 tačke dnevnog reda, dolazimo do računice da bi na ovakav način, da se ne pravi nikakva pauza, skupština trajala 6 dana, a ukoliko bi radili po 12 sati dnevno, sednica bi trajala 12 dana, pedantno je izračunao Milan Tanović, predsednik GrO POKS Kragujevac.

Kako on kaže za Danas kragujevačka opozicija je bila spremna na ovakav vid opstrukcije.

– Vlast je tvrdila da je spremna, međutim, nakon 17 sati „rasprave”, i nakon pritiska svojih odbornika da se prekine sa radom, pod dejstvom umora, odlučili su da se predaju i da prekinu sednicu skupštine, ne bez ponosa ističe Tanović za Danas, duhovito dodajući da je to šeteta jer je „već počeo da gugla da li mogu da obore neki rekord u broju dana trajanja jedne sednice”.

Posle noćašnjeg prekida, nastavak prvog redovnog zasedanja Skupštine grada zakazan je za 10. maj.

– Da li ćemo i tada raditi na ovaj način, zavisi od vlasti. Mi smo predlagali kompromisna rešenja ali je vlast sve predloge odbila. Svakako, temu od 298 miliona neće moći da izbegnu, jer naredni korak ukoliko sve mogućnosti iscrpimo je uvođenje ove teme u Skupštinu putem građanske inicijative, zaključuje Tanović, završavajući svoju izjavu rečima „duhovnog vođe” POKS-a, Matije Bećkovića – ćeraćemo se još.

Do sledećeg „ćutanja”, poručuje on.

Da podsetimo, kao što je Danas već više puta pisao 36 kragujevačkih opozcionih odbornika sa pet izbornih lista podneli su prijavu protiv gradskih čelika zbog odluke lokalne vlasti (koja je već u narodu i medijima dobila naziv „slučaj Servis” – po lokaciji nazvanoj Zastavin servis) zbog koje će iz iz gradskog budžeta biti plaćeno skoro 300 miliona dinara za plac koji je gradski a ne onoga kome je ovolika odšteta namenjena.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari