"Čist cinizam": Pavle Grbović o ponavljanju glasova na nekoliko izbornih mesta 1Foto: Katarina Živanović/Danas

Lista Srbija protiv nasillja neće učestvovati na ponovljenim parlamentarnim i beogradskim zborima na određenom broju biračkih mesta 30. decembra jer, kako tvrde, ponavljanje na tim mestima ne može anulirati pljačku, niti ispraviti nepravdu koja se dogodila 17. decembra. To ne znači, međutim, da će ime ove liste biti izbrisamo iz glasačkog listića, tako da će oni građani koji izađu na ponovljene parlamentarne i beogradske izbore moći da glasaju i za listu Srbija protiv nasilja.

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar podseća da su glasački listići odštampani sa imenom liste Srbija protiv nasilja i da to ime tu ostaje i na ponovljenim izborima, dok naprednjak, Vladimir Đukanović, na društvenoj mreži Iks tvrdi da Srbija protiv nasilja „obmanjuje građane i lupeta gluposti“.

„SPN ne može da ne učestvuje, jer su svakako na listiću. Da li je moguće da ovakve budalaštine lupetaju? Kako god jasno im je da će poraz biti još drastičniji“, napisao je Đukanović na društvenim mrežama.

Iz Srbija protiv nasilja ne spore da ime njihove liste ostaje na glasačkom listiću i dodaju da će građani koji izađu na te ponovljene izbore u subotu sami odlučiti da li će glasati i za njih, ili ne. U svakom slučaju SPN ne poziva nikoga da izađe na te izbore i napominju da kontrolori te koalicije ‘ neće učestvovati u nastavku Vučićeve izborne lakrdije“.

„Građani kao i do sada, neka odluče prema svojoj savesti, ali u svakom slučaju neka u narednim danima podrže sva protestna okupljanja. Počevši od onih koji se svake večeri dešavaju ispred RIK-a, preko studentskih blokada u petak i velikog skupa Proglasa u subotu“, poručuje za Danas Pavle Grbović, lider PSG.

On podseća da Srbija protiv nasilja zahteva ponavljanje celokupnog izbornog procesa zbog brojnih nepravilnosti koji su presudno uticali na rezultat u Beogradu, a značajno utiču i na raspored snaga i u drugim lokalnim samoupravama i na republičkom nivou.

„Ponavljanje na svega nekoliko biračkih mesta je čist cinizam i učestvovanje u takvom igrokazu je gubljenje i vremena i energije. U ovom trenutku je značajnije da se ta energija usmeri u pravu masovnih protesta kako bi se istrajalo i uspelo u zahtevu da dođe do ponavljanja izbora u značajno boljim uslovima“, navodi Grbović.

Biljana Đorđević,kopredsednica Zeleno- levog fronta, podseća da je Srbija protiv nasilja tražila poništavanje izbora zbog organizovanog kriminalnog poduhvata SNS paradržave koja je prekrojila izbornu volju građana.

„Podneli smo prigovore za poništavanje izbora na svim biračkim mestima, a ne na tek pojedinim na kojima će se izbori ponoviti za par dana. Zbog toga što naši prigovori za poništavanjem svih biračkih mesta nisu uvaženi, ne smatramo smislenim da naši kontrolori i kontrolorke učestvuju na ponovljenim izborima na nekoliko biračkih mesta, jer to ne može da ispravi nepravdu koja je naneta građanima“ , objašnjava Đorđevićeva.

Dodaje da je u pitanju mali broj biračkih mesta i verovatno je da neće doći do bitnije promene u konačnoj računici koja je predstavljena kao ishod izbora, a za koju Srbija potiv nasilja smatra da ne odgovara izraženoj volji građana sa punim pravom odlučivanja o budućnosti naših gradova i naše zemlje.

Sagovornici Danasa podsećaju da SPN od nadležnih institucija traži da na osnovu zahteva građana, javnih ličnosti, organizacija koje prate izbore i opozicije, ponište „pokradene izbore“, uvaže zahteve za revidiranje biračkog spiska, obezbede ujednačen pristup medijima i zaustave pritiske i ucene na birače kako bi nakon toga mogli da budu organizovani fer i pošteni izbori.

Da podsetimo glasanje će u subotu biti ponovljeno na biračkim mestima u Bojniku, Velikom Gradištu, Vlasotincu, Trsteniku, Žagubici, Lebanu, Petrovcu na Mlavi, Plandištu, Raški, Svrljigu, Tutinu, Ćupriji, Aranđelovcu, Topoli, Babušnici, Koceljevi, Kosjeriću i Kuli. Pravo glasa na ponovljenim parlamentarnim izborima ima 15.566 građana.

Glasanje će u subotu biti ponovljeno i na tri biračka mesta u Beogradu, na lokalnim izborima za skupštinu grada. U Beogradu će 4.629 građana glasati na jednom biračkom mestu u gradskoj opštini Voždovac i na dva biračka mesta u opštini Novi Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari