Čitaku: Normalizacija samo uz priznanje nezavisnosti Kosova 1Foto: EPA/OLIVER HOSLET

Ambasadorka Kosova u SAD Fljora Čitaku izjavila je danas da normalizacija odnosa Srbije i Kosova može biti postignuta samo kroz priznanje nezavisnosti Kosova, a što pre Srbija to učini, to je bolje za ceo region.

Mi smatramo da je Strategija proširenja EU na zapadni Balkan trebalo da bude konkretnija što se tiče Kosova, ali nema sumnje gde je naša budućnost, rekla je Čitaku na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Jasno je stavljeno do znanja sa Srbija i Kosovo treba da normalizuju odnose i potpišu pravno obavezujući sporazum, pa je sada više nego očigledno da novi status kvo i zamrznuti konflikt ne predstavljaju normalizaciju, istakla je Čitaku.

Na Kosovu verujemo da je mesto za dijalog u Briselu, rekla je Čitaku, i dodala da želi da potvrdi predanost razgovorima i spremnost da se primeni svaki sporazum postignut u Briselu.

Ujedinjene nacije nemaju ulogu, ali ako žele mogu da zadrže skupu misiju UNMIK, mada poreski novac vaših obveznika može biti iskorišćen na bolji način, rekla je Čitaku.

Čitaku je ocenila da je kosovska nezavisnost nepovratna činjenica i podsetila da je ona proglašena pre deset godina.

Kao ilustraciju koliko je Kosovo sazrelo kao država, Čitaku je navela reakciju kosovskog društva i medija na strašno ubistvo Olivera Ivanovića.

Ivanovićevo ubistvo nije izazvalo etničku mržnju na Kosovu, a lokalni građani i mediji, lokalni političari, srpski i albanski, saglasni su u oceni da je za to odgovoran organizovani kriminal na severu Kosova, rekla je Čitaku.

Čitaku je ocenila da je Ivanović bio kontroverzna figura, ali da bez obzira na to „nijedan kamen neće ostati na mestu“ dok se počinioci tog zločina ne privedu pravdi.

Kada je reč o Specijalnom sudu, Čitaku je rekla da Kosovo ne beži od obaveza, ali je navela da je na Kosovu za ratne zločine osuđeno više Albanaca nego Srba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari