Čitaku: Kosovo nikad nije bilo deo Srbije 1Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

Ambasador Kosova u Vašingtonu Flora Čitaku je danas na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija izjavila da Srbija mora priznati nezavisnost Kosova, koje je „slobodno i nezavisno, što se neće promeniti“.

Nezavisnost Kosova ne predstavlja gubitak za Srbiju, jer nikada nije bilo deo Srbije, rekla je Flora Čitaku na sednici Saveta bezbednosti posvećenoj Kosovu.

Kosovska nezavisnost nije rezultat secesionističkog procesa, već raspada Jugosalvije, koja je prestala da postoji, izjavila je Flora Čitaku, uz konstataciju da je Kosovo „mlada država, ali i veoma stara nacija“.

Oduvek smo tu, Evropljani smo. Nadam se da će Kosovo uskoro imati diplomatske odnose sa Srbijom, rekla je Flora Čitaku.

Ona je izjavila da će ove godine oko 30.000 učenika na Kosovu završiti srednju školu.

To je prva generacija rođena na slobodnom Kosovu. Oni od nas traže bolju budućnost i istinu. Ali, istina i pomirenje se ne mogu graditi na lažima, rekla je Flora Čitaku, uz tvrdnju da je za zločine u ratovima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu odgovorna „srpska državna mašina“.

Beograd pokušava da ponovo ispiše istoriju, falsifikujući činjenice, čemu nema mesta u Savetu bezbednosti, izjavila je Flora Čitaku.

Ona je rekla da su kosovski Srbi koji žele da se pridruže Kosovskim snagama bezbednosti i policiji izloženi sistemsatskim pretnjama Beograda i da su neki uhapšeni u Srbiji.

Flora Čitaku je izjavila da Srbija nema pravo veta na stvaranje oružanih snaga Kosova.

Govoreći o odluci Beograda da karate reprezentaciji Kosova spreči ulazak u Srbiju, Flora čitaku je ocenila da se ne radi o izolovanom incidentu, pošto je grupi poslanika kosovskog parlamenta onemogućeno učešće na regionalnom skupu u Beogradu.

Flora Čitaku je rekla da je direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Marko Đurić bio uhapšen na severu Kosova u skladu sa standarnom procedurom.

Dačić: Ne menjati mandat Unmika i format sednice UN o Kosovu

Kosovo ne toleriše provokacije. Na Kosovo predstavnici Vlade.

Srbije mogu ući samo uz dozvolu kosovskih vlasti. Đurić je boravio na Kosovu i posle hapšenja, jer je dobio dozvolu i poštovao proceduru, izjavila je Flora Čitaku, uz konstataciju da je Priština posvećena dijalogu sa Beogradom i jačanju mira i stabilnosti na Balkanu.

Flora Čitaku je rekla da će kosovske vlasti činiti sve kako bi bilo rešeno ubistvo lidera građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“ Olivera Ivanovića, koji je ubijen u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Ivanović je bio jedan od retkih Srba koji je govorio o Prištinui kao glavnom gradu Srba na Kosovu. Otvoreno je govorio o pretnjama iz Beograda lokalnim Srbima na Kosovu,izjavila je Flora Čitaku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari